Borzan tvrdi: Čak 93 posto hrvatskih građana želi jedinstveni punjač za svoje uređaje

U EU se proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

Martina Čizmić | 04.10.2022. / 10:43

USB-C punjač, ilustracija (Foto: Getty Images)

Većina korisnika mobilnih i pametnih telefona barem se jednom našla u situaciji da su morali posuditi punjač ne bi li napunili svoj telefon. Godinama je to značilo da su morali ispitivati među prijateljima i poznanicima, tko ima telefon sličan njihovom i nadati se da će punjač odgovarati jer su proizvođači sa svakim novim modelom, isporučivali punjač koji je odgovarao samo tom modelu. 

USB-C punjač, ilustracija Zbogom različitim utorima! EU dogovorio potez koji će baš svi koji imaju mobitele objeručke prihvatiti

No, posljednjih se godina to počelo mijenjati. Proizvođači su počeli uvoditi zajedničke standarde koji su rezultirali istim utorom za punjenje na samim uređajima, a onda i s mogućnosti da se isti punjač koristiti za različite uređaje. 

Europska unija ove je godine donijela odluku prema kojoj će univerzalni punjači biti obavezni za sve male elektroničke uređaje koji se prodaju na njenom području. To znači da će korisnici moći s istim punjačem puniti pametni telefon, tablet, pametni sat, ali u budućnosti i prijenosno računalo. 

Međutim, ta odluka nije donesena preko noći. 

 

Moja prva rasprava na ovu temu bila je 2013. kada je Hrvatska tek ušla u Europski parlament. Prema mom istraživanju, čak 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje jedinstvenog punjača za male uređaje, istaknula je u svom govoru u Europskom parlamentu hrvatska eurozastupnica, Biljana Borzan.

 

Objasnila je kako je zbog agresivnog lobiranja proizvođača malih uređaja prijedlog bio na ledu tako dugo vremena, a zaživio je upravo na inzistiranje Europskog parlamenta. Parlament je uspio i proširiti popis uređaja za koje se uvodi jedinstveni punjač. U jesen 2024. mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igrače konzole će sve imati isti punjač. Nakon toga će se uvesti i za laptope i slične uređaje.

Slika nije dostupna Još jedna mobilna kompanija neće isporučivati punjače s pametnim telefonima

 

Budući da svatko od nas kod kuće ima ladicu punu punjača, a samo za mobitele ih na tržištu EU ima više od 30 vrsta, ovaj prijedlog će donijeti velike uštede. Procjenjuje se da potrošimo više od dvije milijarde eura godišnje na nove punjače. Ovako ćemo imati izbor i mogućnost uštede. Moramo osigurati da i proizvođači i trgovci cijenama odražavaju različite opcije dostupne potrošačima, rekla je Borzan.

 

Istaknula je i kako se u EU proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada.

 

Ne možemo više trošiti i bacati kao da imamo tri planeta na raspolaganju. Ovaj prijedlog je veliki doprinos održivijoj potrošnji i u korist je i potrošača i okoliša, rekla je Borzan.

Podsjetimo, velik broj uređaja danas već koristiti USB-C utore, što znači da mogu koristiti isti punjač. Proizvođači pametnih telefona problemu punjača doskočili su tako da su iz kutija novih uređaja u potpunosti izbacili punjače. Računaju da korisnici već imaju punjač kojim mogu napuniti svoj telefon kod kuće. A za one koji nemaju ili im treba novi, u ponudi u punjači koji se mogu zasebno kupiti. 

Slika nije dostupna Glavobolje za Apple: Zbog jedne odluke vezane uz iPhone dobili kaznu od 2,38 milijuna dolara

S obzirom na to da sve više pametnih uređaja podržava i bežično punjenje, možda ćemo u budućnosti u potpunosi zaboraviti na žičane punjače i svoje uređaje jednostavno puniti boravkom u prostoriji u kojoj je punjač. Nikola Tesla je davno zamislio tako nešo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti