Brexit bi mogao imati negativan utjecaj na poslovanje Samsunga, LG-a i Acera

Tehnološke kompanije strahuju da bi se izlazak Velike Britanije mogao negativno odraziti na njihovo poslovanje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2016. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Velika Britanija na nedavnom referendumu okrenula palac dolje Europskoj Uniji jer vjeruju kako će im životi biti bolji izvan EU, danima čitamo o mogućim negativnim utjecajima ove odluke na Britaniju, Europu i puno šire. Jedino što je trenutno sigurno jest da nitko točno ne zna kako će se situacija razvijati, kako će se kretati tečaj funte i kakvo će biti stanje na tržištu dionica za mjesec ili pola godine. O potencijalnim problemima tehnološke industrije koje bi mogao izazvati izlazak Velike Britanije iz EU već smo pisali, a na stranici Digital Trends objavili su kako bi se Brexit mogao negativno odraziti i na tehnološke divove poput Samsunga, LG-a i Acera.

Tijekom proteklih nekoliko godina prodaja Samsunga i LG-a na europskom tržištu u konstantnom je padu (udio ukupne prodaje Samsunga u Europi u odnosu na globalno tržište od 2013. do 2015. smanjen je s 21,2 na 12,8 posto, dok je udio prodaje LG-a na europskom tržištu u odnosu na ukupnu prodaju kompanije smanjen s 11,2 na 10,3 posto), a ove su kompanije sada zabrinute kako bi im Brexit mogao donijeti nove probleme i smanjenu prodaju i zaradu. Naime, Samsungovi glavni pogoni za proizvodnju u Europi nalaze su u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, dok je LG-eva glavna europska tvornica smještena u Poljskoj te će nakon Brexita, prilikom uvoza u Veliku Britaniju, zbog poreza i carine njihovi proizvodi vjerojatno poskupjeti, što će utjecati na još slabiju prodaju i zaradu na europskom tržištu. Također, na Digital Trendsu kažu kako bi potrošačka elektronika mogla dodatno poskupjeti zbog daljnjeg pada britanske funte, a zbog izlaska Velike Britanije iz Europske Unije Samsung i LG mogli bi preseliti londonske urede u neke druge zemlje.

Izvršni direktor Acera Jason Chen, komentirao je kako bi Brexit mogao utjecati na povjerenje potrošača i na fluktuacije tečaja, što će rezultirati slabom potražnjom korisnika za elektronikom te kaže kako će pozorno motriti kako će rezultati ovog referenduma iz Velike Britanije utjecati na njihovo poslovanje. Ako je vjerovati većini dosadašnjih informacija, čini se kako Brexit neće donijeti ništa dobro velikim tehnološkim kompanijama, no stvarni utjecaj ove odluke vidjet ćemo tijekom sljedećih mjeseci, a možda i godina. 

Izvor: Digital Trends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti