Britanci objavili zašto su zaustavili testiranje svog cjepiva, a Rusi masovno cijepe građane svojim

Dok su Britanci iz predostrožnosti pauzirali testiranje cjepiva, Rusi nastavljaju dalje punom snagom.

Hina | 09.09.2020. / 14:42

Cijepljenje (Foto: Getty images)

Transverzalni mijelitis, odnosno upalne promjene na kralješničkoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv novog koronavirusa, prenosi u srijedu BBC.

Sveučilište u Oxfordu objavilo je da je privremeno prekinulo ispitivanje cjepiva koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo.

AstraZeneca opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu".

Slika nije dostupna Jedan dobrovoljac dobio je "ozbiljnu štetnu reakciju": AstraZeneca pauzirala testiranje cjepiva protiv koronavirusa

Ishodi ispitivanja raznih mogućih cjepiva širom svijeta prate se pozorno, a cjepivo AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi to cjepivo moglo biti jedno od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih je tjedana obuhvatila oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se učinkovitost cjepiva i njegova sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje. Ta faza obuhvaća tisuće ispitanika i može trajati nekoliko godina.

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj skupini ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kralješničku moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanim cjepivom.

Direktor zaklade Wellcome Trust Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja cjepiva uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo, kao i da taj nadzor bude neovisan.

Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje u to da su cjepiva sigurna i učinkovita te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije, dodaje Farrar.

Cijepljenje (Foto: Getty images)

Što brže ili što sigurnije?

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako želi cjepivo prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, a njegove riječi pojačale su zabrinutost da bi politika prevladala nad sigurnosti u utrci za razvoj cjepiva.

Sličnu zabrinutost stručna je javnost iznijela i nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da ta zemlja ima prvo cjepivo na svijetu koje su već neki dobili, i to prije nego što je provedena treća faza njegova ispitivanja.

Slika nije dostupna Američki i europski proizvođači cjepiva obećali da će poštivati znanstvene standarde u razvoju COVID-19 cjepiva

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 180 kandidata za cjepivo u raznim je fazama testiranja širom svijeta no nitko još nije dovršio kliničko ispitivanje.

Organizacija je objavila kako ne očekuje da će cjepivo ispuniti njezine standarde za učinkovitost i sigurnost kako bi bilo odobreno ove godine zbog vremena koje je potrebno za ispitivanje sigurnosti cjepiva.

Uz Rusiju i Kina je počela davati svojim građanima cjepiva koja su u fazi razvoja i koja WHO vodi kao kandidate za cjepiva na kojima se još provode ispitivanja.

Vijest da je privremeno prekinuto ispitivanje cjepiva na prvi pogled može djelovati zabrinjavajuće, piše BBC, no ne radi se o rijetkoj pojavi. Naime, svaki put kad ispitanik dođe u bolnicu, a uzrok njegove bolesti ne može se odmah otkriti - to zaustavlja ispitivanje cjepiva.

BBC navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje cjepiva Oxforda i AstraZenece prekinuto od travnja kada su prvi dobrovoljci počeli primati cjepivo.

Glasnogovornik Sveučilišta u Oxfordu kaže: U velikim ispitivanjima bolesti se slučajno događaju, no mora ih se analizirati neovisno kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio.

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja cjepiva donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, no do tada su sva daljnja cijepljenja u svim zemljama u kojima se to cjepivo testira privremeno obustavljena.

U Rusiji "nema problema"

Moskovske vlasti objavile su da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu.

Prvi sudionici cijepljeni su danas u medicinskim ustanovama Moskve, ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova te dodala da je to "važan dan ne samo za grad već i za cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljana pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin.

Slika nije dostupna Rusi objavili: Prve doze cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V već su dostupne građanima

Više od 20 zemalja zainteresirano je za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovu financiranju.

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv COVID-19, od čijih je posljedica u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi.

Podsjetimo, Rusija je početkom kolovoza najavila da je razvila "prvo" cjepivo protiv COVID-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin tada je rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri.

Rusko cjepivo Sputnjik V, nazvano prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, u svijetu je dočekano sa skepsom jer u trenutku kada je najavljeno nije bila provedena posljednja faza istraživanja.

Slika nije dostupna Rusi registrirali i posljednju komponentu cjepiva Sputnjik V protiv koronavirusa, sve je spremno za masovna testiranja u rujnu

No Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja, koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti