Rusi registrirali i posljednju komponentu cjepiva Sputnjik V protiv koronavirusa, sve je spremno za masovna testiranja u rujnu

Rusko ministarstvo zdravstva registriralo je konačnu komponentu za rusko cjepivo protiv koronavirusa, koje je prvo te vrste u svijetu. Riječ je o posebnoj soluciji putem koje se lijek unosi u tijelo.

Branimir Vorša | 26.08.2020. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Epidemiološki i mikrobiološki istraživački centar Gamaleja iz Rusije razvio je liofilizat za cjepivo protiv koronavirusa. Riječ je o prašku koji se koristi kao otopina za injekcije i prijenos lijeka u tijelo.

Testiranje cjepiva obavljeno je na medicinskom sveučilištu Sečenov i pokazalo se da je ono sigurno i učinkovito, izvjestilo je rusko ministarstvo zdravstva.

Slika nije dostupna Putin u problemima: Ruski liječnici sumnjaju u učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa i ne žele se cijepiti

Slika nije dostupna Putin objavio: Registrirali smo prvo cjepivo u svijetu protiv novog koronavirusa. I moja ga je kći uspješno testirala!

Isto ministarstvo je u utorak dalo dozvolu Gamaleji da provede postregistracijska klinička testiranja svojeg Sputnjik V cjepiva. Ono će u moskovske klinike stići 3. rujna, a masovna testiranja počet će 4. ili 5. rujna.

Direktor Gamaleje Aleksander Ginzburg rekao je prošlog tjedna da će u testiranjima sudjelovati deseci tisuća ljudi.

Rusija je prvo cjepivo protiv novog koronavirusa u svijetu, Sputnjik V, registrirala 11. kolovoza. Ostatak svijeta odmah je kritizirao proces nastanka tog cjepiva, nedostatak podataka o njemu te nedostatak kliničkih testiranja. Ukratko, rusko cjepivo ne nalazi se ni na kakvom popisu izglednih cjepiva protiv novog koronavirusa u zemljama Zapada.

Izvor: Akipress

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti