Putin u problemima: Ruski liječnici sumnjaju u učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa i ne žele se cijepiti

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučila cjepivo pacijentima, kolegama i prijateljima.

Hina | 14.08.2020. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina ruskih liječnika ne bi se cijepila novim ruskim cjepivom za COVID-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje provedeno na 3000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu biti spremno za upotrebu krajem kolovoza, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Gordan Lauc Lauc o ruskom cjepivu: "Prijeći na cijepljenje velikog broja ljudi je vrlo riskantno, to je očigledno politička, a ne medicinska odluka"

Ivan Đikić Đikić o ruskom cjepivu: "Rusija ne dijeli sve podatke o kliničkim ispitivanjima pa ne možemo ni reći je li ono neštetno ili djelotvorno"

Cjepivo "Sputnik V", nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3040 liječnika pokazalo je da 52 posto njih nije spremno primiti cjepivo, a 24,4 posto slaže se s time da ih se cijepi, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili cjepivo pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti cjepivo, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Slika nije dostupna Znanstvenici diljem svijeta skeptični: Kako da znamo da je rusko cjepivo učinkovito bez podataka o kliničkom testiranju?

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja na tisućama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je cjepivo koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da ga je već primila njegova kći.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je cjepivo nesigurno kao "neutemeljene".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti