Galerija

Budući da Rusi cjepivo nisu proveli kroz treću fazu, koja obuhvaća testiranje na tisućama ljudi, ostatak svijeta vrlo je oprezan i sumnjičav.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je kako je SAD naručio 100 milijuna doza cjepiva koje je još u testnoj fazi od domaće kompanije Moderna. Istovremeno, na razvoju cjepiva rade i Meksikanci i Brazilci. Hrvatska se predbilježila za 1,5 milijuna doza cjepiva, ali ne ruskog, već onog koje putem javne nabave odabere Europska unija.

Postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena prema postupcima koji su potrebni, rekla je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Vrlo je lako moguće da će se to cjepivo pokazati učinkovito. To cjepivo je vrlo slično po dizajnu onome što rade na Oxfordu, gdje se pokazalo učinkovito u dvije faze ispitivanja, no prijeći na cijepljenje velikog broja ljudi bez da to znamo je vrlo riskantno i to je očigledno politička odluka, a ne medicinska odluka, ustvrdio je znanstvenik Gordan Lauc.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju