Rusija odbacuje optužbe: Naše je cjepivo sigurno i pruža dugotrajni imunitet

Moskva tvrdi da cjepivo jamči dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest COVID-19.

Hina | 12.08.2020. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je u srijedu optužbe da je rusko cjepivo za koronavirus nesigurno kao neutemeljene i plod konkurencije, prenijela je novinska agencija Interfax.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje COVID-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja toga cjepiva na ljudima.

Slika nije dostupna Putin objavio: Registrirali smo prvo cjepivo u svijetu protiv novog koronavirusa. I moja ga je kći uspješno testirala!

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja toga cjepiva na velikoj populaciji koja bi pokazala je li cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Moskva tvrdi da cjepivo jamči dugotrajni imunitet na koronavirus koji izaziva bolest COVID-19.

Samo oko deset posto kliničkih ispitivanja rezultira uspjehom i stručnjaci su izrazili bojazan da je Moskva pretpostavila nacionalni prestiž sigurnosti preparata koji namjerava pustiti u široku upotrebu.

Ivan Đikić Đikić o ruskom cjepivu: "Rusija ne dijeli sve podatke o kliničkim ispitivanjima pa ne možemo ni reći je li ono neštetno ili djelotvorno"

Broj oboljelih u Rusiji četvrti je najveći na svijetu i u srijedu je zabilježeno novih 5102 slučaja, čime je ukupni broj oboljelih od COVID-19 porastao na 902.701.

U protekla 24 sata preminulo je 129 osoba pa ukupni broj preminulih sada iznosi 15.260.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti