Galerija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i učinkovitosti za novo cjepivo protiv COVID-19 koje je odobrila Rusija, rekao je glasnogovornik WHO-a u utorak.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv COVID-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih znanstvenika.

Slika nije dostupna Putin objavio: Registrirali smo prvo cjepivo u svijetu protiv novog koronavirusa. I moja ga je kći uspješno testirala!

Rusija je svoje prvo odobreno cjepivo protiv COVID-19 nazvala 'Sputnik V' za inozemna tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i što Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila cjepivo, rekao je u utorak visoki dužnosnik.

U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u tijeku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi referirajući se na klinička ispitivanja.

Regulatorna tijela diljem svijeta tvrde da nastojanja da se što brže dođe do cjepiva za COVID-19 neće biti na štetu sigurnosti cjepiva.

Ruskim zdravstvenim djelatnicima ponudit će se da se dobrovoljno cijepe. Rusija cjepivo smatra pokazateljem uspješnosti svojih znanstvenika. Tvrdi da je iz inozemstva već dobila zahtjeve za više od milijardu doza. Međutim kritičari tvrde da je cjepivo prebrzo stavljeno na tržište i strahuju da je Rusiji nacionalni prestiž važniji od sigurnosti cjepiva.

Problem je da Rusija ne koopoerira s WHO, ne dijeli sve podatke o ovim kliničkim ispitivanjima. Tako da znanstvenici širom svijeta moraju biti oprezni, moraju biti kritični. Dok god ne možemo vidjeti sve podatke, ne možemo dati ni ozbiljno mišljenje da li je to cjepivo neštetno ili djelotvorno i koliko je dugotrajno, rekao je poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Diljem svijeta razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se zaustavila pandemija COVID-19. Najmanje su četiri u završnoj, trećoj fazi ispitivanja na ljudima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju