Britanski Vodafone uskoro bi mogao nuditi Huaweijeve 5G mobitele?

Huawei je proteklih tjedana dobio podršku sve većeg broja tehnoloških kompanija i to unatoč potezima američke administracije.

Martina Čizmić | 06.07.2019. / 11:04

Huawei (Foto: Huawei)

Čelni ljudi britanskog Vodafonea izjavili su tamošnjim novinarima kako se nadaju da će Huaweijeve pametne telefone s 5G podrškom u svojoj ponudi imati već za nekoliko mjeseci.

Izvršni direktor Vodafonea Nick Jeffery potvrdio je kako su planirali svojim korisnicima ponuditi pametni telefon Huawei Mate 20 X 5G.

Inače, Vodafone je ranije iz svoje ponude povukao sve Huaweijeve uređaje zbog zabrinutosti kako telefoni zbog trgovinskog rata između Kine i SAD-a te “crne liste” Donalda Trumpa neće dobivati softverska i sigurnosna ažuriranja što bi išlo na štetu korisnicima.

Uvijek smo se pridržavali i pridržavat ćemo se zakona kao i vladinih smjernica, no ako postoji mogućnost da u našu ponudu uvrstimo i Huaweijeve 5G uređaje to ćemo i učiniti, istaknuo je Jeffery na Switch-on eventu posvećenom Vodafoneovom prelasku na 5G mrežu.

Vodafone je do sada izgradio infrastrukturu i implementirao mrežu nove generacije u sedam britanskih gradova: u Londonu, Liverpoolu, Manchesteru, Glashowu, Cardiffu, Bristolu i Briminghamu.

Huawei je proteklih tjedana dobio podršku sve većeg broja tehnoloških kompanija i to unatoč potezima američke administracije.

Komenitrajući taj kontekst, glavni direktor Vodafonea za tehnologiju, Scott Petty, kazao je kako tek treba vidjeti tko će izvući deblji kraj u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

Radije pričekajmo 19. kolovoza, kada istječe rok kojeg je Google dao Huaweiju za kupovinu privremene licence, istaknuo je Petty uz tezu kako jednostavno ne vjeruje da će kontinuirani sigurnosni pregledi telekomunikacijskih operatera u Velikoj Britaniji blokirati Huawei u bilo kakvom segmentu.

Smatram da je malo vjerojatno da se Huaweiju zabrani pristup ovdašnjoj mreži, ali ako se to možda i dogodi, mi ćemo trebati zamijeniti bazne postaje koje smo već izgradili, što bi se moglo odraziti na cjelokupno gospodarstvo, ekonomiju i uzrokovati birokratske i financijske probleme, izjavio je Petty, a prenosi The Telegraph.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti