Brod bez posade: Na MWC-u predstavljen autonomni brod

U Barceloni je prikazan autonomni broj s kojim se daljinski upravlja putem 4G i 5G mreža i koji i trebao "koristiti našoj planeti i pomoći društvu".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2019. / 16:23

Autonomni brod (Foto: oceanalpha)

Ovog tjedna Barcelona je svjetsko središte mobilne industrije te su na sajmu Mobile World Congress predstavljeni pametni telefoni, satovi, tableti, kao i drugi uređaji i zanimljiva mobilna rješenja. Jedno od takvih zanimljivih, ali i neobičnih rješenja za prvenstveno mobilni sajam jest brod bez posade kojim se upravlja daljinski putem 4G i 5G mreže.

Brod su zajednički razvili Ericsson, China Mobile i OceanAlpha, a na MWC-u prikazan je način s kojim se brodom upravlja – posjetitelji su na štandovima na samom sajmu mogli upravljati ovim brodom koji je postavljen u posebnom bazenu udaljenom desetak km od sajma. Na brodu se nalazi i HD kamera s koje se slika emitirala, tj. prikazivala na velikim ekranima smještenim na području MWC-a te je ova demonstracija privukla veliki broj posjetitelja

Zahvaljujući ovom brodu bez posade na daljinsko upravljanje, brzo i efikasno mogu se riješiti problemi onečišćenja mora i vode – prikupljanjem i analizom podatka, identifikacijom uzroka zagađenja te brzom reakcijom na to zagađenje. Iz Ericssona kažu kako su ovo prvi koraci koji nam pokazuju način na koji 4G i 5G povezanost mogu koristiti našoj planeti i pomoći društvu.

Pema generalnom menadžeru OceanAlphe Ran Zhangu, ovaj brod bi u potpunosti trebao promijeniti tradicionalni način hidroloških istraživanja i praćenja kvalitete vode, a utjecat će i na smanjenje troškova i poboljšanje točnosti podataka.

Oslanjajući se na 5G komunikacijsku tehnologiju, brod bez posade OceanAlphe može provoditi mjerenja vodenih površina, provjeravati kvalitetu vodu, koristiti aplikacije s udaljenog mjesta te koristiti autopilot, komentirao je Zhang za medije.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti