Budite oprezni: Savjeti stručnjaka za sigurnije surfanje internetom

Ne samo da nismo dopustili drugima skupljanje naših privatnih informacija, već su 'nevidljivi procesi i dosjei koji se o korisnicima stvaraju iznimno kompleksni, a njihove posljedice teško je predvidjeti'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2016. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do sada smo objavili brojne savjete stručnjaka o načinima na koji se korisnici mogu zaštititi na 'mreži svih mreža' te su u velikom broju slučajeva sami korisnici, odnosno njihova nepažnja ili lijenost (odabir jednostavnih lozinki koje koriste za više različitih online servisa, surfanje opasnim stranicama, skidanje sumnjivih datoteka s interneta itd.) veliki krivci što im je netko upao u mail sandučić, profil na Facebooku i slično. Savjete o sigurnijem surfanju internetom nedavno su u knjizi 'Obfuscation: A User's Guide for Privacy and Protest' podijelili profesori sa sveučilišta u New Yorku Finn Brinton i Helen Nissenbaum, a neke od detalja o njihovim savjetima zaštite privatnosti objavili su na The Daily Mailu.

Iako većina ljudi vjeruje kako se na internetu nemoguće sakriti i u potpunosti zaštititi svoju privatnost, Brinton i Nissenbaum kažu kako danas postoje brojni načini s kojima možete 'sakriti' svoje digitalne tragove, poput alata TrackMeNot na čijem s razvoju, osim drugih profesora s NYU-a, sudjelovala i Helen Nissenbaum. Ovaj je alat, odnosno ekstenzija za preglednike internetskih stranica posebno zanimljiv jer on ne skriva pretrage koje korisnici rade na Googleu i drugim tražilicima, već naprotiv, stvara brojne nove upite kako bi 'zbunio tražilicu'. Ovaj će alat tako pored pojma kojeg korisnik pretražuje (npr. o cijenama automobila) poslati i brojne lažne upite poput npr. informacija o vrtnim alatima, aktivnim vulkanima i brojne druge upite te Google na ovaj način neće moći saznati prave informacije o korisnicima koje bi naknadno mogao iskoristiti i na njima zaraditi. Drugi alat koji savjetuju jest ADNAUSEUM koji djeluje zajedno s ad blockerom te klika na sve oglase na stranici – na taj je način također nemoguće stvoriti profil o korisniku i saznati što doista voli. Jasno je kako je korisnicima jako teško nestati s online radara i izbjeći konstantni nadzor kojim su izloženi na mreži, no autori ove knjige htjeli su educirati ljude kako sigurnije surfati te kako je potrebna regulacija virtualnog prostora s kojom bi se spriječilo brojne organizacije i kompanije u korištenju podataka protiv samih korisnika.

Ne samo da nismo dopustili drugima skupljanje naših privatnih informacija, već su 'nevidljivi procesi i dosjei koji se o korisnicima stvaraju iznimno kompleksni, a njihove posljedice teško je predvidjeti', tvrde autori 'Obfuscationa'. Osim navedenih alata, autori ove knjige savjetuju korisnicima i da se pridržavaju i drugih dobro poznatih savjeta za zaštitu privatnosti – npr. ne preporuča se korištenje opcije 'Find my Friends' na Appleovim telefonima, treba biti pažljiv prilikom odabira šifri, stranica kojima surfaju itd.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti