Do sada smo objavili brojne savjete stručnjaka o načinima na koji se korisnici mogu zaštititi na 'mreži svih mreža' te su u velikom broju slučajeva sami korisnici, odnosno njihova nepažnja ili lijenost (odabir jednostavnih lozinki koje koriste za više različitih online servisa, surfanje opasnim stranicama, skidanje sumnjivih datoteka s interneta itd.) veliki krivci što im je netko upao u mail sandučić, profil na Facebooku i slično. Savjete o sigurnijem surfanju internetom nedavno su u knjizi 'Obfuscation: A User's Guide for Privacy and Protest' podijelili profesori sa sveučilišta u New Yorku Finn Brinton i Helen Nissenbaum, a neke od detalja o njihovim savjetima zaštite privatnosti objavili su na The Daily Mailu.

Iako većina ljudi vjeruje kako se na internetu nemoguće sakriti i u potpunosti zaštititi svoju privatnost, Brinton i Nissenbaum kažu kako danas postoje brojni načini s kojima možete 'sakriti' svoje digitalne tragove, poput alata TrackMeNot na čijem s razvoju, osim drugih profesora s NYU-a, sudjelovala i Helen Nissenbaum. Ovaj je alat, odnosno ekstenzija za preglednike internetskih stranica posebno zanimljiv jer on ne skriva pretrage koje korisnici rade na Googleu i drugim tražilicima, već naprotiv, stvara brojne nove upite kako bi 'zbunio tražilicu'. Ovaj će alat tako pored pojma kojeg korisnik pretražuje (npr. o cijenama automobila) poslati i brojne lažne upite poput npr. informacija o vrtnim alatima, aktivnim vulkanima i brojne druge upite te Google na ovaj način neće moći saznati prave informacije o korisnicima koje bi naknadno mogao iskoristiti i na njima zaraditi. Drugi alat koji savjetuju jest ADNAUSEUM koji djeluje zajedno s ad blockerom te klika na sve oglase na stranici – na taj je način također nemoguće stvoriti profil o korisniku i saznati što doista voli. Jasno je kako je korisnicima jako teško nestati s online radara i izbjeći konstantni nadzor kojim su izloženi na mreži, no autori ove knjige htjeli su educirati ljude kako sigurnije surfati te kako je potrebna regulacija virtualnog prostora s kojom bi se spriječilo brojne organizacije i kompanije u korištenju podataka protiv samih korisnika.

Ne samo da nismo dopustili drugima skupljanje naših privatnih informacija, već su 'nevidljivi procesi i dosjei koji se o korisnicima stvaraju iznimno kompleksni, a njihove posljedice teško je predvidjeti', tvrde autori 'Obfuscationa'. Osim navedenih alata, autori ove knjige savjetuju korisnicima i da se pridržavaju i drugih dobro poznatih savjeta za zaštitu privatnosti – npr. ne preporuča se korištenje opcije 'Find my Friends' na Appleovim telefonima, treba biti pažljiv prilikom odabira šifri, stranica kojima surfaju itd.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju