Budućnost je već stigla: Doznajte tko će biti najveća zvijezda na Future Tense konferenciji - "Mogu se razviti i neke emotivne veze..."

Izgubite li se na Velebitu ili Sljemenu, spašavati bi vas mogao i - robot. Da, Spot je robot kojeg "odgajaju" na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u jedinom takvom laboratoriju u regiji.

DNEVNIK.hr | 07.06.2022. / 06:30

Galerija

O Spotu, ali i drugim robotima koji će itekako mijenjati budućnost i u poslovanju i u svakodnevnim stvarima - sve to čut ćete na konferenciji Future Tense koja se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu. Djelić odgovora uoči konferencije potražila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Icab, Pepper i Spot - tri robota samo su dio ekipe u centru za robotsku tehnologiju. Ovih tjedana najveća zvijezda bit će Spot. Njegova osnovna prednost u odnosu na ostale mobilne robote su njegove četiri noge koje mu omogućavaju gibanje po neravnim terenima, kamenju, blatu i šumi, rekao je poslijedoktorand Branimir Ćaran.

Sljedećih godina Spot će se intenzivno družiti s Branimirom. Cilj je dati mu neku veću pamet, odgojiti ga kao pravog psa, da mu čovjek može pokazati nekakav kompletan zadatak, provesti ga kroz prostor, pokazati mu što da robot uzme, izuzme, gdje da se kreće, kaže Ćaran.

Možda nam se čine egzotični, no roboti su već sada - svugdje oko nas! Kaže nam to i akademik prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, stručnjak za robotiku. Umjetna inteligencija nam pomaže da nam svakodnevnica bude ljepša, lakša i bolja. Pomaže nam i da mi budemo inventivniji i ona će mijenjati budućnost fundamentalno.

A kako će budućnost izgledati? Kako ćemo poslovati, živjeti i razmišljati? O tome će se razgovarati na konferenciji Future Tense. Te konferencije nam omogućavaju da nas potiču da razmišljamo o toj budućnosti. I danas često imamo bojazni od intenzivnih promjena u razvoju, znanosti i tehnologijama, kaže Jerbić.

Na konferenciju stiže i Spot. No bez straha - za sve one koji brinu, ni Spot ni neki drugi roboti neće zamijeniti ljude.

Budući da podsjeća na pravog psa, mogu se razviti neke emotivne veze u vidu da vam ne bude svejedno ako padne, netko ga jače lupi, ako mu netko, ne znam, ne napuni bateriju ili nešto, može mu zasmetati. To se desilo i kolegi prije mene, i meni, i možda će se nekom i kasnije desiti, kaže Branimir Ćaran.

Mi ćemo u budućnosti više živjeti sa strojevima, ali na jedan dobar način, dodaje Jerbić.

A poslije Future Tensea u srijedu i četvrtak, profesor Jerbić i Spot putuju u Rimini - na najveći europski sajam inovacija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti