Budućnost plaćanja: Kartice i mobilne telefone zamijenit će prsten

Visa će tijekom Olimpijskih igara testirati poseban prsten s kojim će se plaćati na terminalima i koji će zamijeniti kartice, pametne telefone i satove

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je uvelike promijenila način na koji vršimo plaćanja u trgovinama, plaćanje računa i slično – umjesto provlačenja kartica sve više ljudi danas plaća putem mobilnih telefona, dok za plaćanje računa više ne moramo čekati u redu na pošti, već je dovoljno samo pokrenuti aplikaciju banke, skenirati kod i račun je plaćen. Tehnološke kompanije pokušavaju pronaći nove i inovativne načine koji bi dodatno pojednostavili mobilno i e-plaćanje, a jedan od tih načina koje trenutno testira Visa jest putem posebnog prstena u kojeg je ugrađen čip. Plaćanje putem prstena moći će obavljati samo određeni broj sudionika Olimpijskih igara, a njegovo korištenje bit će iznimno jednostavno – sve što je potrebno za potvrdu plaćanja jest približiti prsten terminalu (bez upisivanja lozinki i PIN-ova) i račun je plaćen.

Ovaj prsten, naravno, nema ekran, ali nema niti bateriju te mu je za potvrdu transakcije dovoljna energija samog terminala. Visa payment ring bit će povezan s prepaid računom Vise (što će se moći napraviti putem interneta), a u slučaju gubitka ili krađe prstena, on će se također moći deaktivirati online. Iz Vise još nema informacija hoće li i kada ovaj prsten postati dostupan svim korisnicima njihovih usluga, kao niti kolika će biti njegova cijena. Na ideju o ovakvom načinu plaćanja u ovoj su kompaniji došli nakon razgovora sa sportašima kojima je potreban uređaj za plaćanje kojeg neće morati nositi u novčaniku poput kartica, neće morati puniti baterije poput kao na pametnim telefonima i satovima, niti skidati prilikom plivanja u bazenu (prsten je vodootporan i može izdržati dubine do pedeset metara) te vjeruju kako će Visa payment ring ispuniti njihova očekivanja.  

Izvor: GSM Arena

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti