Čak tri zemlje planiraju lansirati letjelice prema Marsu tijekom srpnja

Mars je postao poželjno odredište za svemirske agencije diljem svijeta, pa tako čak tri zemlje planiraju lansiranje svojih misija ovog mjeseca.

Martina Čizmić | 07.07.2020. / 15:00

Kolonizacija Marsa (Ilustracija: Getty)

Čini se kako je Mars postao poželjna destinacija za svemirske agencije diljem svijeta. Naime, cijeli niz svemirskih agencija priprema neki oblik misije na Mars, a SAD, Kina i Ujedinjeni arapski emirati planiraju poslati letjelice već ovog mjeseca.

Srpanj je ključan za lansiranje jer položaj Zemlje i Marsa omogućuje lakše lansiranje i kraće putovanje. NASA je sa svojim roverom već prisutna na Marsu, a dodatna letjelica (Perseverance) omogućila bi istraživanje i na drugom dijelu "crvenog planeta". U planu je da sleti u krater Jezero u veljači 2021. godine i tamo provede određeno vrijeme.

Slika nije dostupna NASA opet odgodila slanje rovera Perseverance na Mars

S druge strane, Kina želi dokazati kako je ravnopravna SAD-u u svemirskoj industriji, pa će njena misija Tianwen-1 obuhvatiti letjelicu koja će proučavati Mars iz orbite, letjelicu koja će proučavati površinu i vozilo koje će se kretati po samoj površini planeta.

Istovremeno Ujedinjeni arapski emirati žele pozicionirati kao tehnološka sila i odmaknuti od imidža zemlje koja svoje bogatstvo temelji na fosilnim gorivima. Njihova misija trebala bi trajati 200 dana i proučavat će ponajprije atmosferu Marsa.

Hoće li uspjeti lansirati svoje letjelice i tko će prvi stići do Marsa, tek ćemo vidjet, ali se zahuktava.

Izvor: The Hill

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti