Čini se kako je Mars postao poželjna destinacija za svemirske agencije diljem svijeta. Naime, cijeli niz svemirskih agencija priprema neki oblik misije na Mars, a SAD, Kina i Ujedinjeni arapski emirati planiraju poslati letjelice već ovog mjeseca.

Srpanj je ključan za lansiranje jer položaj Zemlje i Marsa omogućuje lakše lansiranje i kraće putovanje. NASA je sa svojim roverom već prisutna na Marsu, a dodatna letjelica (Perseverance) omogućila bi istraživanje i na drugom dijelu "crvenog planeta". U planu je da sleti u krater Jezero u veljači 2021. godine i tamo provede određeno vrijeme.

Slika nije dostupna NASA opet odgodila slanje rovera Perseverance na Mars

S druge strane, Kina želi dokazati kako je ravnopravna SAD-u u svemirskoj industriji, pa će njena misija Tianwen-1 obuhvatiti letjelicu koja će proučavati Mars iz orbite, letjelicu koja će proučavati površinu i vozilo koje će se kretati po samoj površini planeta.

Istovremeno Ujedinjeni arapski emirati žele pozicionirati kao tehnološka sila i odmaknuti od imidža zemlje koja svoje bogatstvo temelji na fosilnim gorivima. Njihova misija trebala bi trajati 200 dana i proučavat će ponajprije atmosferu Marsa.

Hoće li uspjeti lansirati svoje letjelice i tko će prvi stići do Marsa, tek ćemo vidjet, ali se zahuktava.

Izvor: The Hill

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju