NASA opet odgodila slanje rovera Perseverance na Mars

Nakon zadnje odgode, misija ima još oko dva tjedna za daljnje pokušaje lansiranja kako bi stigla na Mars do veljače 2021.

Hina | 02.07.2020. / 16:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka svemirska agencija NASA ponovo je odgodila lansiranje svog rovera Perseverance na Mars, javlja BBC u četvrtak.

Lansiranje je prvo odgođeno sa 17. na 20. pa na 22. srpnja zbog problema sa zemaljskom opremom koja služi kao potpora pri lansiranju, a sada je rečeno da se ono neće dogoditi prije 30. srpnja.

Razlog nove odgode su uočeni problemi u procesu lansiranja, odnosno dvojbeni podaci koje su pokazali senzori tekućeg kisika prilikom vježbe.

Tisuću kilograma težak rover trebao je biti lansiran iz Cape Canaverala na Floridi 17. srpnja.

Nakon zadnje odgode, misija ima još oko dva tjedna za daljnje pokušaje lansiranja kako bi stigla na Mars do veljače 2021.

Prvotno je zadnji rok bio 5. kolovoza a zatim je produžen do 15. kolovoza.

Ako Perseverance ne krene na Mars ovog ljeta, projekt bi morao pričekati do rujna 2022. kako bi se ponovo pokušalo, što bi ozbiljno utjecalo na dugoročne ciljeve programa NASA-e za istraživanje Marsa i povećalo ukupni rizik misije, navode u svemirskoj agenciji.

Rover, koji je veličine malog automobila, tražit će znakove drevnog života mikroba na Marsu i imat će opremu za proučavanje klime i geologije te prikupljanje uzoraka kamenja i tla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti