Carnet objavio nove detalje hakerskog napada na sustav online nastave: "Samo u posljednjih 48 sati bilo ih je desetak"

Nakon što je Carnet u ponedjeljak ujutro obavijestio javnost o hakerskom napadu na sustav online nastave, u naknadnom priopćenju iznio je i nove detalje.

Branimir Vorša | 16.03.2020. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri, prema obavijesti iz Carneta, sustavno napadaju sustav online nastave još od proteklog petka, a u posljednjih 48 sati i ususret početku online nastave koja je organizirana kao mjera suzbijanja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj takvih je napada bilo desetak.

Novo priopćenje s detaljima napada prenosimo u cjelosti:

Središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno su visokim opterećenjem od petka 13. 3. 2020., prelaskom na online održavanje nastave. Uz to predviđeno, pojačano, opterećenje sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i jutros. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija bilo je desetak samo u proteklih 48 sati.

Slika nije dostupna MUP traga za odgovornima za hakerski napad na sustav online nastave i poručuje da im prijete zatvorske kazne

Dino Kozlevac Nova mjera Karlovačke županije: Hrvati koji na posao putuju u slovensku pokrajinu Dolenjsko moraju u karantenu

Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNET-ove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu. Suradnja timova Srca i CARNET-a je vezano uz ovu problematiku maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih, a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno velik broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava.

Online nastava počela je u ponedjeljak ujutro, a kad je Carnet obznanio da su u tijeku hakerski napadi na sustav, reagirala je i ministrica, vrlo oštrim riječima prema dogovornima za unošenje kaosa u obrazovni sustav koji je isto tako postao žrtva epidemije koronavirusa.

Pojedinci doslovno devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, poručila je ministrica Divjak, koja je i sama napomenula u izjavi u ponedjeljak ujutro da su napadi počeli još u petak.

Reagirao je i MUP, koji provodi kriminalističko istraživanje, a počiniteljima poručuju da im prijeti i do osam godina zatvora za to.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti