Hakeri napali sustav online nastave, Carnet upozorava da je korisnicima otežan pristup određenim uslugama

Prvi dan od uspostave online i TV nastave zbog epidemije koronavirusa u hrvatskoj hakeri su iskoristili za stvaranje problema.

B.V. | 16.03.2020. / 12:00

U Hrvatskoj je od ponedjeljka počela online i TV nastava zbog situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, no hakerima nije dugo trebalo da iskoriste situaciju za otežavanje čitave situacije.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je hakerski napad na Carnet i online nastavu djelo neodgovornih pojedinaca. Pojedinci doslovno devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, u tijeku je kibernetički napad na Srce i Carnet, rekla je Divjak. Napad je, kazala je, prijavljen policiji i rješava se.

Zbog toga je propusnost sustava za virtualnu školu malo slabija, napomenula je Divjak. Izrazila je žaljenje zbog toga što postoje takvi neodgovorni pojedinci, i to u trenutku kada se cijela Hrvatska ujedinila u pozitivnoj mobilizaciji kako bi se učenicima omogućilo obrazovanje, na čemu je velik broj ljudi s ljubavlju dva tjedna danonoćno radio.

Mi ćemo to rješavati i bit će bolje, a i sada nije nepropusno, samo je smanjeni kapacitet, rekla je ministrica Divjak.

Po njezinim riječima, kibernetički napad počeo je već u petak prošli tjedan, a situacija je kulminirala u ponedjeljak ujutro.

MUP provodi kriminalističko istraživanje

O hakerskom napadu i prijavi na isti oglasio se i MUP. Posebno su napomenuli da počiniteljima prijeti i zatvorska kazna do osam godina, kao i da policija provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja tih napada.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cjelosti:

Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama.

U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela.

Ministrica zadovoljna pokrivenosti online nastavom

Divjak je rekla da od početka online nastave u ponedjeljak u Hrvatskoj pokrivenost veća od očekivane. Pokrivenost je na razini Hrvatske više nego je očekivana. Imamo 280.000 kreiranih korisničkih računa, a do srijede mogli bismo imati 400.000. Tu ne računamo prvašiće jer oni ne moraju imati svoj račun, kazala je Divjak i dodala da je napravljeno dovoljno materijala da pokrije cijeli prvi tjedan.

Treba nam tristotinjak digitalnih videouradaka, pa pozivamo sve koji imaju da nam pošalju. Ubrzano se rade materijali i za drugi tjedan. Situacija se mijenja iz sata u sat pa pratimo, navela je i dodala da su neki učenici ipak došli u školu.

Navodi da su tableti trebali već biti podijeljeni. U Hrvatskoj je to dosta dobro napravljeno, no zaostao nam je Zagreb, što je začudilo. Sad su važni odgovornost i disciplina, ako treba nešto napraviti - to treba napraviti u zadanom roku. Jedna učiteljica danas je podijelila tablete. Što se tiče pokrivenosti signala, imamo backup opciju - imamo online, televiziju i sve ćemo staviti na YouTube. Treba pokazati da, kad su u pitanju djeca, granice ne postoje, dodala je i istaknula da se sve priprema i za državnu maturu koja je prioritet.

Svi dani koji su u online nastavi tretiraju se kao prava nastava. Do 16. svibnja, kad je rok za esej na državnoj maturi, bit će sve pripremljeno. Mi smo uspjeli u dva tjedna dići sustav s kojim, bez presedana, pripadamo u najspremnije u EU-u što se tiče obrazovanja, a i ostali nam sustavi funkcioniraju, istaknula je Divjak i najavila da će uskoro početi škola koja će biti prilagođena djeci koja se školuju po posebnom programu.

Da je sustav u poteškoćama zbog hakera, na svojoj stranici na Facebooku objavio je Carnet, a objavu prenosimo u cijelosti:

Gordan Akrap, ravnatelj Instituta za hibridne ratove Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap: "Dominiraju dezinformacije kojima je cilj širenje virusa"

Dino Kozlevac Nova mjera Karlovačke županije: Hrvati koji na posao putuju u slovensku pokrajinu Dolenjsko moraju u karantenu

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti