CASSINI hackaton traži rješenja koja koriste svemirsku tehnologiju za jačanje sigurnosti Europe

Takvi hackatoni održavaju se istovremeno u 10 europskih zemalja - Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 11.02.2023. / 11:19

Hackathon, ilustracija (Foto: Getty Images)

 

Zagrebački inovacijski centar ZICER ove će godine ugostiti CASSINI Space Tech Hackathon, koji će se održati od 24. do 26. ožujka 2023. godine na temu"Sigurnost putem svemirskih tehnologija".

Kako ističu u ZICER-u, CASSINI hackathoni izvrsna su prilika za razvoj ideja digitalnih načina primjene svemirskih podataka. Namijenjeni su studentima, istraživačima i timovima/startupima u vrlo ranim fazama. Dio su inicijative CASSINI, programa Europske komisije za potporu svemirskom poduzetništvu. Natjecatelji se suočavaju s globalnim izazovima iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije.

Takvi hackatoni održavaju se istovremeno u 10 europskih zemalja -  Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. 

Kroz hackathon sudionicima će se pružiti sve što je potrebno kako bi se formirali odlični timovi. To obuhvaća predavanja i mentorstva o pristupu svemirskim podacima te prepoznavanju potreba korisnika kao i sve ostale informacije potrebne za početak rada na digitalnim rješenjima. Ujedno, pojedince i timove čeka rad u proaktivnom i kreativnom prostoru ZICER-a, vodećeg hrvatskog startup huba. Hackathon je natjecateljskog karaktera. Najbolje rangirani tim očekuje 5.000 eura, drugoplasirani tim 1.000 eura i poklon-paket sponzora, a trećeplasirani tim poklon-paket sponzora. Posebno iznenađenje hrvatskog izdanja CASSINI hackathona za najbolji odabrani tim je šestomjesečna plaćena praksa u SES Techcomu u Luxembourgu

Pobjeda na nacionalnim hackathonima najboljim timovima otvara novi izazov – pitchanje u ukupnom finalu gdje će tri najbolja tima iz deset spomenutih europskih zemalja osvojiti atraktivne nagrade. Ove nagrade, između ostalih, uključuju i šest mjeseci mentorstva najboljih space tech stručnjaka u Europi.

 

 

 

Svi koji žele sudjelovati, trebaju se prijaviti na službenim stranicama, a u ZICER-u će im tijekom ožujka održati pripremne događaje koji obuhvaćaju govore uglednih gostiju, seminar o koracima koji vode do inovacija i zanimljive razgovore sa stručnjacima. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti