CDC odobrio nastavak korištenja cjepiva Johnson&Johnson: "Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi"

Očekuje se da će i druge zemlje diljem svijeta nastaviti sa cijepljenjem cjepivom Johnson&Johnson.

Hina | 24.04.2021. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka Agencija za hranu i lijekove i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli su stanku za uporabu cjepiva Johnson & Johnson, priopćila je Agencija za hranu i lijekove.

Sjedinjene Države mogu odmah nastaviti s primjenom cjepiva Johnson & Johnson, izjavili su vrhovni zdravstveni regulatori, završavajući desetodnevnu stanku kako bi istražili vezu cjepiva s izuzetno rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lijekove u zajedničkoj izjavi su poručili kako će zdravstveni sustavi i primatelji cjepiva biti upozoreni na rizik od potencijalno fatalnog sindroma koji uključuje ozbiljne krvne ugruške i niske trombocite.

Slika nije dostupna EMA se oglasila o cjepivu Johnson&Johnsona: Postoji moguća veza između rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka, ali prednosti cjepiva veće su od rizika od nuspojava

Slika nije dostupna EMA upozorava: Nuspojave nakon cijepljenja Johnson&Johnsonom su rijetke, ali na ove simptome treba pripaziti

Agencije su odluku donijele nakon sastanka vanjskih savjetnika CDC-a koji je preporučio da se zaustavi cjepljenje J&J cjepivom. Odluka je uslijedila nakon istraga agencija o rizicima od cjepiva.

Više ne preporučujemo pauzu u uporabi ovoga cjepiva, izjavila je ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky na brifingu za novinare, dodajući kako bi se cjepivo moglo početi koristiti odmah.

Podsjetimo, europska Agencija za lijekove prošlog je tjedna također priopćila kako smatra da su prednosti korištenja ovog cjepiva veće od potencijalnih rizika te kako ne vidi prepreke za njegovo korištenje, ali da odluku o korištenju prepušta svakoj zemlji.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti