EMA se oglasila o cjepivu Johnson&Johnsona: Postoji moguća veza između rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka, ali prednosti cjepiva veće su od rizika od nuspojava

Iz EMA-e ističu kako cjepivo ipak pruža visok stupanj zaštite, a krvni se ugrušci pojavljuju u malom broju slučajeva.

Martina Čizmić | 20.04.2021. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za lijekove objavila je kako je na sastanku svog odbora za sigurnost zaključeno kako postoji potencijalna veza između rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugušaka i niskog broja trombocita nakon cijepljenja cjepivom američke farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson.

Kako navode u priopćenju, zaključeno je kako je potrebno dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima u podatke o cjepivu Janssen protiv COVID-19 tvrtke Johnson&Johnson. Odbor je također zaključio kako bi te pojave trebalo navesti kao rijetke nuspojave cjepiva.

Ova preporuka će omogućiti zemljama članicama da same odluče hoće li i kako upotrijebiti cjepivo, ovisno o trenutnoj situaciji u njihovoj zemlji, istaknula je izvršna direktorica EMA, Emer Cooke. 

Navode kako su prilikom donošenja odluke u obzir uzeli sve trenutno dostupne dokaze, uključujući i podatke o osam slučajeva iz SAD-a, koji su povezani i sa niskom razinom trombicita u krvi. Dodaju kako su svi slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar tri tjedna od cijepljenja.

Na temelju ovih dostupnih dokaza, ne možemo potvrditi postojanje nikakvih specifičnih faktora, poručuju iz EMA te dodaju kako je pojava krvnih ugrušaka veoma slična onima koji su se javili kod osoba koje su bile cijepljene cjepivom Vaxzevria tvrtke AstraZeneca.

Zdravstveni radnici i ljudi koji prime cjepivo trebali bi biti svjesni mogućnosti pojave veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita koji se pojavljuju unutar tri tjedna o cijepljenja, ističu iz EMA.

Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niske razine trombocita je veoma rijetka, a opće prednosti cjepiva Janssen u sprječavanju COVID-19 veće su od rizika od nuspojava, naglašavaju iz EMA te dodaju kako je jedno od mogućih objašnjenja za tu kombinaciju nuspojava odgovor imunosnog sustava, koji je sličan onim koji se viđa kod osoba koje su liječene lijekom heparinom.

Iz EMA-e ističu kako će nastaviti nadzirati sigurnost i učinkovitost svih cjepiva protiv COVID-19 te o tome obavještavati javnost.

Podsjetimo, cjepivo Janssen tvrtke Johnson&Johnson dobilo je zeleno svjetlo za korištenje u Europskoj uniji 11. ožujka 2021. godine, no njegova distribucija je trenutno obustavljena na zahtjev same tvrtke dok se u SAD-u provodi istraga vezana uz problem sa stvaranjem krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Hrvatska je naručila oko 900 tisuća doza tog cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti