CDC promijenio preporuke: Umjesto ovog cjepiva, Amerikanci mogu birati između Moderne i Pfizera

Problemi sa zgrušavanjem krvi i manja učinkovitost, utjecali su na preporuke CDC-a.

Hina | 17.12.2021. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je preporučio Amerikancima da umjesto Johnson & Johnsona izaberu jedno od dva druga ovlaštena cjepiva protiv COVID-19, zbog rijetkih, ali ponekad smrtnih slučajeva zgrušavanja krvi.

Potez CDC-a slijedio je nakon što je njegov savjetodavni odbor za imunizaciju jednoglasno izglasao preporuku u korist cjepiva Moderne i Pfizer/BioNTech pred cjepivom J&J-a.

Slika nije dostupna Docjepljivanje Pfizerom ili Modernom najučinkovitije kod osoba koje su primile ovo cjepivo

Od više od 200 milijuna potpuno cijepljenih ljudi u Sjedinjenim Državama, oko 16 milijuna primilo je J&J-ovo cjepivo, prema podacima CDC-a.

J&J je u priopćenju rekao da je sigurnost i dobrobit onih koji koriste njihovo cjepivo njihov glavni prioritet i raduje se suradnji s CDC-om u sljedećim koracima.

Slučajevi tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), koji uključuje krvne ugruške praćene niskom razinom trombocita, ranije su prijavljeni u primatelja J&J cjepiva. Najveće stope prijavljivanja su kod žena ispod 50 godina.

CDC je rekao da je stopa takvih incidenata veća nego što se ranije procjenjivalo, i kod žena i kod muškaraca. Agencija je identificirala više od 50 slučajeva TTS-a u SAD-u, oko 3,83 slučaja na milijun primijenjenih doza J&J.

Slika nije dostupna Susjedna država izdala novu preporuku: Ubuduće cijepljenje samo Pfizerom i Modernom, za sva ostala cjepiva potrebno posebno odobrenje

Slika nije dostupna Farmaceutske tvrtke ažurirale upozorenja na potencijalne nuspojave i rizike nakon cijepljenja protiv COVID-19: "Koristi su još uvijek veće od rizika!"

Najmanje devet osoba umrlo je nakon incidenata zgrušavanja krvi u Sjedinjenim Državama, priopćio je CDC.

Članovi povjerenstva također su rekli da je J&J-ovo cjepivo manje učinkovito u prevenciji COVID-19 od druga dva odobrena cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti