Farmaceutske tvrtke ažurirale upozorenja na potencijalne nuspojave i rizike nakon cijepljenja protiv COVID-19: "Koristi su još uvijek veće od rizika!"

Farmaceutske tvrtke nadopunile su svoje informacije o nuspojavama i kontraindikacijama vezanima uz primjenu cjepiva COVID-19, ali ističu da je korist još uvijek veća od rizika koje te nuspojave predstavljaju.

Martina Čizmić | 19.07.2021. / 14:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode), u suradnji s farmaceutskim tvrtkama koje proizvode cjepiva protiv COVID-19, objavio je pismo zdravstvenim radnicima o kontraindikacijama i nuspojavama vezanima uz primjenu cjepiva.

Kako ističu u pismu vezanom uz cjepiva Pfizera (Comirnaty) i Moderne (Spikevax), vrlo su rijetko prijavljeni slučajevi miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja mRNA cjepivima. Najčešće se radilo o slučajevima koji su se javili u roku od 14 dana nakon cijepljenja, češće nakon druge doze i to kod mlađih odraslih muškaraca.

Ističu kako bi zdravstveni radnici trebali obratiti pozornost na znakove i simptome miokarditisa i perikarditisa te savjetovati cijepljene osobe da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako osjete bol u prsnom košu, nedostatak daha ili palpitacije.

Podsjećaju kako je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) ocijenilo i zaključilo da postoji "barem racionalana mogućnost uzročno-posljedične veze između mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 i miokarditisa i perikarditisa".

Koristi primjene ovih cjepiva i dalje nadilaze eventualne rizike njihove primjene, podsjećaju iz HALMEDA i farmaceutskih tvrtki.

Što se tiče cjepiva tvrtke Johnson&Johnson (Janssen), iz te tvrtke upozoravaju na kontraindikacije kod osoba koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja.

Ističu kako su u svijetu prijavljeni vrlo rijetki slučajevi sindroma kapilarnog curenja (CLS) do kojih je došlo unutar nekoliko dana nakon primjene cjepiva Janssen. Stoga je to cjepivo kontraindicirano u osoba koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja.

Sindrom kapilarnog curenja karakteriziran je akutnim epizodama edema koji uglavnom utječu na ekstremitete, hipotenzijom, hemokoncentracijom i hipoalbuminemijom. Bolesnici s akutnom epizodom sindroma kapilarnog curenja nakon primjene cjepiva zahtijevaju hitno prepoznavanje i liječenje. Uobičajeno je potrebna intenzivna potporna terapija, ističu iz Johnson&Johnsona.

Inače, sindrom kapilarnog curenja je rijedak poremećaj karakteriziran disfunkcijom upalnog odgovora, disfunkcijom endotela i curenjem tekućine iz krvožilnog u intersticijski prostor, što može dovesti do šoka, hemokoncentracije, hipoalbuminemije i potencijalnog posljedičnog zatajivanja organa. U bolesnika se mogu javiti brzo oticanje ruku i nogu, nagli porast tjelesne težine i osjećaj nesvjestice zbog niskog krvnog tlaka.

Također, upozoravaju na sindrom tromboze praćene trombocitopenijom kod osoba kojima je ovaj sindrom dijagnosticiran unutar tri tjedna nakon cijepljenja Janssenom.

Napominju da je kod takvih osoba potrebno aktivno istražiti postoje li znakovi tromboze. Slično tome, u osoba u kojih se pojavi tromboza unutar tri tjedna nakon primjene cjepiva potrebno je ispitati eventualnu prisutnost trombocitopenije.

Sindrom tromboze praćene trombocitopenijom zahtijeva specijalizirano kliničko liječenje. Kako bi dijagnosticirali i liječili ovo stanje, zdravstveni radnici trebaju se voditi odobrenim smjernicama i/ili konzultirati liječnike specijaliste (primjerice hematologa, specijalista za koagulaciju), ističu iz Johnson&Johnsona.

Zdravstveni radnici trebaju upozoriti osobe koje primaju cjepivo da moraju potražiti hitnu liječničku pomoć ako u tjednima nakon cijepljenja razviju simptome kao što su kratkoća daha, bol u prsima, oticanje nogu, dugotrajna bol u abdomenu. Dodatno, sve osobe kod kojih se nakon cijepljenja pojave neurološki simptomi poput teške ili perzistentne glavobolje te zamagljenog vida, kao i one kod kojih se nakon nekoliko dana pojave modrice na koži (petehije) udaljene od mjesta primjene cjepiva, moraju odmah potražiti liječničku pomoć, ističu u pismu te podsjećaju još jednom zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na nuspojavu na cjepivo protiv COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti