Centar za sigurniji internet obilježava Dan sigurnijeg interneta brojnim radionicama i zabavnim sadržajima

Centar za sigurniji internet ove je godine osigurao raznolik program za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Od publikacije preko online kviza s bogatim nagradama do live javljanja stručnjaka.

Martina Čizmić | 03.02.2024. / 10:39

Radionica Dan sigurnijeg interneta (Foto: Centar za sigurniji internet)

Centar za sigurniji internet ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta obilježava pod sloganom "Gejmaj sigurno - zajedno za bolji internet". Kako ističu, istražit će rizike i sigurnosne izazove s kojima se djeca i mladi susreću u gaming okruženju te potaknuti razgovor o odgovornoj i sigurnoj upotrebi digitalnih tehnologija. Stoga će ove godine Centar za sigurniji internet obilježiti Dan sigurnijeg interneta 6. veljače uživo u Osijeku, ali i kao dosadašnjih godina online kroz različite formate - pripremama za provedbu tematskih radionica za četiri uzrasta, online kviz za djecu i mlade, live javljanje stručnjaka i još mnogo toga.

Da je interes stručnjaka koji rade s djecom o ovoj temi velik svjedoči više od 650 prijava za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta koje su stigle iz cijele Hrvatske. Mnogima je odavno poznat koncept sudjelovanja u Danu sigurnijeg interneta koji se ove godine obilježava desetu godinu zaredom.

Za sve koji rade s djecom u školskom i predškolskom okruženju te kroz organizacije civilnog društva, Centar za sigurniji internet pripremio je edukativne radionice za četiri uzrasta koje je moguće provoditi preuzimanjem online materijala na službenoj stranici www.dansigurnijeginterneta.org. Prijave za sudjelovanje su otvorene do 5. veljače 2024. na online obrascu. Nakon provedenih radionica i dostavljenih evaluacija, svaki sudionik dobiva potvrdu o sudjelovanju Danu sigurnijeg interneta.

Centar za sigurniji internet ove je godine osigurao raznolik program za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Od publikacije preko online kviza s bogatim nagradama do live javljanja stručnjaka.
⦁ Publikacija "Sve što želite i trebate znati o videoigrama": Savjeti i smjernice stručnjaka o sigurnom korištenju videoigara biti će dostupni na službenim stranicama događaja.
⦁ Live sa stručnjacima Centra za sigurniji internet na Instagramu: U javljanju uživo u ponedjeljak 5.2.2024. na Instagramu, stručnjaci i roditelji mogu čuti odgovore na goruća pitanja o sigurnosti djece na internetu.
⦁ Online panel za stručnjake ⦁
POP UP P@NEL - Digitalna dobrobit djece u skrbi u utorak 6.2. u poslijepodnevnim satima.
⦁ Online kviz za djecu i mlade s vrijednim nagradama: Dostupan na stranici⦁ ⦁
www.dansigurnijeginterneta.org u utorak 6.2.2024. godine, pruža priliku za učenje i zabavu uz nagrade.

Dan sigurnijeg interneta obilježit će se uživo u Osijeku 6. veljače s početkom u 11:30 u Staroj pekari gdje će se održati javna tribina pod nazivom "Za tipkovnicom i konzolom - budi pod kontrolom". Ovaj događaj okupit će stručnjake iz Centra za sigurniji internet, ureda pravobraniteljice za djecu, policije, te institucija socijalne i zdravstvene skrbi. Debata učenika I. Gimnazije, panel rasprave "Što znači biti pod kontrolom?" i "Sustav skrbi za djecu, sigurnost i videoigre - koja je poveznica?" dodatno će obogatiti ovu značajnu tribinu.

Tijekom svakodnevnog rada s djecom kao i tijekom održavanja raznih preventivnih aktivnosti za djecu u školama diljem Hrvatske tema igranja videoigara kod djece pokazala se kao ona koja je bliska i atraktivna djeci i mladima koja provode velik dio svog slobodnog vremena igrajući ih. S druge strane, roditeljsko razumijevanje samog koncepta te mogućnost educiranja stručnjaka i roditelja o tome što su zapravo videoigre, koje su prednosti, koji nedostaci, koja je uloga roditelja u postavljanju granica, koje vrste videoigara postoje, kako znati da je određena primjerena za djecu, nisu široko dostupni. Stoga nam je cilj ovom javnom tribinom upoznati i osvijestiti stručnjake koji rade s djecom o stavovima same djece i mladih o videoigrama kao i pružiti dublji uvid u razne sustave kroz koje se ova tema provlači, navode stručnjaci Centra za sigurniji internet i dodaju kako su prijave za sudjelovanje završile.

Ovaj događaj omogućava stručnjacima, roditeljima i ostalima da zajedno razgovaraju o sigurnosti na internetu te pruže podršku djeci u suočavanju s izazovima online svijeta.

Cilj ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti