Cijena neuspjeha: Sve je razočarala, a od Yahooa može dobiti 219 milijuna dolara

Marissa Mayer nije uspjela u operaciji spašavanja Yahooa, no godine provedene u ovoj kompaniji dobro je unovčila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.07.2016. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Marissa Mayer napustila Google i prešla u Yahoou, brojni mediji vidjeli su je kao spasiteljicu ove posrnule kompanije, karizmatičnu lidericu koja će Yahoou vratiti stari sjaj koji se izgubio još početkom ovog stoljeća. Ona je ubrzo postala 'tech celebrity' te je, osim tehnoloških i poslovnih rubrika uglednih medija, postala zvijezda modnih časopisa i portala, a već njeni prvi potezi (promjena kulture kompanije, povišice, privlačenje mladih talenata, orijentacija na mobilno tržište i video) naišli su na odobravanje svih u njenoj kompaniji i u cijeloj industriji te su u Yahoou vjerovali kako će se veliki novac koji su u nju uložili višestruko isplatiti.

Tako je, osim milijuna u dionicama, dobila 30 milijuna dolara bonusa za potpisivanju ugovora i još 14 milijuna dolara bonusa koje je mogla dobiti u Google, a ugovor obuhvaća i veliku otpremninu koju će dobiti u slučaju da napusti kompaniju. No, nakon ambicioznog početka, velikih ulaganja i kupovine Tumblra za više od milijardu dolara, optimizam je polako nestajao te su analitičari sve više upozoravali kako za Yahooov konstantni rast dionica nisu zaslužni potezi koje je poduzela Mayer, već udio Yahooa u kompanijama Alibaba i Yahoo Japan, dok svi njeni potezi, iako razvikani, nisu donijeli neki konkretnu koristi Yahoou (dapače, nedavno je otpisano stotine milijuna dolara vrijednosti Tumblra). Mayer nije ispunila očekivanja i nije uspjela ponovno pokrenuti kompaniju u protekle četiri godine, komentirali su na CNN-u dodavši kako je njeno razdoblje obilježio i odlazak nekih direktora na visokim pozicijama, a pogotovo podsjećaju na zapošljavanje još jednog bivšeg Googleovca Henrique De Castroa koji je u kompaniji proveo samo 15 mjeseci, ali je za to vrijeme plaćen nevjerojatnih 108 milijuna dolara.

Sada je pitanje kakva će biti budućnosti Marisse Mayer u Yahoou – ona je nakon što je kompaniju ovog tjedna preuzeo Verizon najavila kako će vjerojatno ostati u Yahoou, no ako ode iz Yahooa, čeka je još jedan lijep ček koji će unovčiti. Naime, prema ugovoru, nakon što preuzimanje Verizona bude odobreno i kompletirano (što se očekuje tijekom prvog kvartala sljedeće godine), ona će u slučaju odlaska iz kompanije dobiti još 57 milijuna dolara. Prema CNN-u, Marissa Mayer do sada je od Yahooa kroz plaće i bonuse zaradila više od 162 milijuna dolara, a njeno eventualno napuštanje kompanije i novih 57 milijuna dolara u džepu znači da bi Yahoo Mayer mogao ukupno platiti više od 219 milijuna dolara za posao u kojem nije uspjela. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti