Citroenovo električno vozilo košta 6 tisuća eura, a baterija mu se na kućnoj utičnici napuni za samo 3 sata

Citroen Ami na cestama pojavit će se krajem lipnja, a to električno vozilo moći će s jednim punjenjem baterije prijeći oko 70 kilometara pri maksimalnoj brzini od oko 45 km/h.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2020. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Citroen je prošle godine predstavio Ami One Concept, zanimljivo malo vozilo namijenjeno za dvije osobe koje bi trebalo biti jedno od rješenja tzv. urbane mobilnosti. Tada nije bilo poznato hoće li koncept zaživjeti, no ovaj tjedan Citroen je objavio njegovu konačnu verziju, koja donosi neke manje promjene u odnosu na prvotno predstavljen model. U videozapisu koji su objavili na YouTubeu iz francuske kompanije naglašavaju kako su električna vozila jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena, no problem je što su ona preskupa i malo tko si ih može priuštiti.

Slika nije dostupna Radi 24/7 i do kraja ožujka korištenje je besplatno: Europa dobila svoju najveću punionicu za električne automobile

Njihov Citroen Ami napravljen je upravo zato da bi električna vozila približio većem broju ljudi kojima je potrebno malo gradsko vozilo s kojim će moći dnevno napraviti nekoliko desetaka ili čak manje kilometara. Glavna karakteristika Amija upravo je njegova cijena, dok su performanse u potpuno drugom planu, a kako je riječ o vozilu male snage, u nekim će ga zemljama moći voziti čak i djeca od 14 ili 16 godina.

Na Engadgetu kažu kako je riječ o kombinaciji malog automobila i zatvorenog romobila, s baterijom od 5,5 kWh koja bi trebala izdržati oko 70 kilometara vožnje. Jasno je kako vas takva baterija neće daleko odvesti, no za svakodnevnu gradsku vožnju i više je nego dovoljna. Što se punjenja tiče, dovoljno ga je povezati u običnu strujnu utičnicu i baterija će biti puna već za 3 sata. S tim Citroenom sigurno nećete oboriti brzinske rekorde te maksimalna brzina iznosi 45 km/h.

Slika nije dostupna U Njemačkoj sve više raste interes za električnim vozilima

Prve narudžbe za Ami Citroen će početi primati krajem sljedećeg mjeseca, a na francuske ceste mogao bi stići već krajem lipnja. Iako je automobil moguće kupiti i postati njegov vlasnik za 6000 eura, Citroen pruža mogućnost, uz prvotno plaćanje nešto više od 2600 eura, vozilo dati u dvogodišnji najam po cijeni od 20 eura mjesečno.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti