Šef BioNTecha otkrio hoće li njihovo cjepivo biti učinkovito i protiv novog soja koronavirusa

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech ulaže maksimalne napore zajedno s američkim partnerom Pfizerom kako bi se povećalo proizvodnju njihova cjepiva protiv COVIDA-19, poručili su u petak osnivači kompanije, upozorivši da će biti manjka u opskrbi dok ne počne distribucija ostalih cjepiva.

Hina | 01.01.2021. / 13:22

Cjepivo
Cjepivo, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

U ovome trenutku ne izgleda dobro, pojavljuje se praznina zbog manjka drugih odobrenih cjepiva i moramo ispuniti tu prazninu našim cjepivom, rekao je glavni direktor kompanije Ugur Sahin u intervjuu za tjednik Spiegel.

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti Modernino cjepivo 6. siječnja.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je EMA-u da brzo odobri cjepivo koje su razvili Sveučilište u Oxfordu i AstraZeneca, koje je Britanija odobrila ovaj tjedan. Kada EMA to planira razmotriti, nije poznato.

Sahin je naglasio da bi cjepivo koje su razvili BioNTech i Pfizer, koje koristi glasničku RNA kako bi dalo uputu ljudskom imunosnom sustavu da se bori protiv koronavirusa, trebalo biti učinkovito i protiv soja koji je prvi put identificiran u Britaniji i čini se zaraznijim.

Testiramo može li naše cjepivo neutralizirati i taj soj, i uskoro ćemo znati više, rekao je.

Na pitanje o tome kako se boriti protiv snažne mutacije virusa, rekao je da je moguće prilagoditi cjepivo kako je potrebno u roku od šest tjedana, no možda će za takvo novo cjepivo trebati dodatno regulatorno odobrenje.

SAD je naručio 600 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u srpnju, dok je EU čekao do studenoga i naručio samo polovicu te količine.

U jednom trenutku postalo je jasno da neće biti moguće isporučiti cjepiva toliko brzo, rekla je njegova supruga Oezlem Tuereci, suosnivačica kompanije. Tada je već bilo prekasno za nove narudžbe.

BioNTech se nada da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u Marburgu u veljači koja bi mogla proizvesti 250 milijuna doza u prvoj polovici godine, rekao je Sahin.

Pregovara se i s ugovornom proizvođačima o povećanju proizvodnje, a više bi se trebalo znati do kraja siječnja, dodao je.

Sahin je kazao da će BioNTech učiniti da se s njegovim cjepivom, koje mora biti pohranjeno na oko 70 stupnjeva Celzijevih ispod ništice, može lakše postupati.

Nova generacija cjepiva koja bi se mogla držati na većim temperaturama mogla bi biti spremna do kraja ljeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti