CryptoKitties - naučite sve o svijetu kriptovaluta kroz uzgoj i prodaju Kriptomačaka

Zamislite igru koja je spoj "Pokemona" i trgovanja kriptovalutama i dobit ćete CryptoKitties.

Martina Čizmić | 03.12.2017. / 16:49

CryptoKitties (Foto: Axiom Zen) (Foto: Axiom Zen)

Ako ste među onim ljudima kojima su pojmovi poput Bitcoina i blockchain tehnologije u potpunosti nepoznati i nerazumljivi, možda će vam biti lakše shvatiti o čemu se radi kroz igru.

"Igra" CryptoKitties (Kriptomačke) jedna je od prvih igara razvijena upravo na blockchain tehnologiji koja kroz blockchain tehnologiju i transakcije na jednostavan i humorističan način igrače uvodi u svijet kriptovaluta.

Igra koristi Ethereumov blockchain kako bi igračima omogućila da uzgajaju, razmnožavaju i sakupljaju virtualne mačke, a sve kako bi u stvorili nove vrste koje će imati rijetke i neobične mogućnosti te tako biti još vrjednije.

Kako cijela igra funkcionira? Svaka virtualna mačaka je zapravo jedinstveni objekt ili token na Ethereumovom blokchainu koji je stvaran poput Ethera. To znači da je svaka mačka kodirana s 256-bitnim genomom koji uključuje set fenotipova (odnosno vidljivih karakteristika) i genotipova (genetskih karakteristika). Kad se dvije kriptomačke pare, njihov potomak, biografija i karakteristike bit će rezultat kombinacije atributa "roditelja".

Iz Axiom Zena, tvrtke koja je osmislila igru, tvrde da će svaka mačka biti potpuno jedinstvena jer se prilikom svakog "parenja" realizira jedna od čak četiri milijarde kombinacija.

Početni set mačaka, ili kako ih kreatori zovu Generacija Nula, pojavljuje se na mreži svakih 15 minuta, a s krajem godine prestat će njihova "proizvodnja". To znači i da će s krajem godine njihova vrijednost porasti.

Iako možda zvuči čudno i neobično, igra je u samo nekoliko dana postala veoma popularna i našla se na vrhu liste svih transakcija na Ethereum mreži.

Trenutno je na mreži dostupno gotovo 10 tisuća virtualnih mačaka koje mijenjaju svoje vlasnike po, prema posljednjim informacijama, cijeni od gotovo 12 tisuća dolara.

Zainteresirani za igranje? Bit će vam potrebno računalo s Chrome preglednikom i vezom na internet, nekoliko Ethereuma kojima ćete kupiti svoje prve mačke i aplikacija MetaMask koja će vam služiti kao novčanik. Prijavite se na stranici Kriptomačke i krenite stvarati svoju kolekciju.

Tko zna, možda u budućnosti Kriptomačke postanu vrjednije i od Bitcoina? Nemojte reći da vas nismo obavijestili na vrijeme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti