CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo protiv COVID-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

M.V. | 06.07.2020. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska investicijska banka sredstva će odobravati u tri tranše od po 25 milijuna eura po dovršetku unaprijed definiranih ključnih faza u postupku razvoja cjepiva.

Iz CureVac-a su poručili da će im odobreni zajam pomoći pri ulaganju u tehnologiju razvoja cjepiva koju baziraju na glasničkoj RNA (mRNA) te izgradnji još jednog, četvrtog proizvodnog pogona u Tübingenu u Njemačkoj. Glasnička RNA je molekula ribonukleinske kiseline koja kodira kemijski nacrt za koji ribosomima nosi informaciju o nizu po kojem će povezati aminokiseline radi proizvodnje jednog određenog proteina.

"Zadovoljni smo zbog ovog financiranja koje nam dolazi iz Europske investicijske banke. Radi se o, po život opasnoj, bolesti. Intenzivno radimo na cjepivu koje će u malim dozama biti sigurno i efektivno, a prva faza kliničkog testiranja CVnCoV upravo je krenula. Također, veselimo se dovršetku radova na našem pogonu za masovnu proizvodnju kako bi se omogućila opskrba inovativnim cjepivima", rekao je financijski direktor CureVac-a Pierre Kemula.

"Nije nam potrebna pandemija kako bismo dokazali važnost novih cjepiva za javno zdravlje", kazao je potpredsjednik banke Ambroise Fayolle. "Suočeni smo s dramatičnom situacijom globalne pandemije koronavirusa koju možemo završiti jedino sigurnim i ukinkovitim cjepivom", dodao je Fayolle.

Tvrtka CureVac je u lipnju od njemačke vlade dobila 300 milijuna eura koji su trebali pomoći u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Time je Njemačka postala vlasnik 23 posto udjela u tvrtki. Kompanija je u Belgiji i Njemačkoj krenula s prvom fazom kliničkih testiranja inovativnog cjepiva protiv koronavirusa, a prvi rezultati trebali bi biti poznati u rujnu, odnosno listopadu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti