Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023 otkrit će kako izgleda i čemu služi Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak

Tijekom tri dana, polaznici će imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija s primarnim fokusom na digitalne usluge i resurse Srca.

Martina Čizmić | 24.02.2023. / 14:00

Srce DEI konferencija (Foto: Srce)

Već tradicionalno, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce)  organizira konferenciju Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023. Ove godine to će ujedno biti i završna konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) kojom će se obilježiti i njegov uspješan završetak. Konferencija će se održati od 28. do 30. ožujka u prostorima Mozaik Event Centra i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Srce je središnja infrastrukturna ustanova koja za potrebe akademske i znanstvene zajednice u Hrvatskoj planira, razvija i unapređuje e-infrastrukturu i digitalne usluge te pruža podršku u njihovom korištenju. Upravo zato godišnja konferencija Srce DEI 2023 predstavlja središnje mjesto na kojem našim korisnicima, znanstvenicima, istraživačima, nastavnicima, knjižničarima, IT osoblju te čelnicima ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kao i svim zainteresiranima predstavljamo usluge, projekte i inicijative Srca i zajednice koje osmišljavamo s ciljem omogućavanja daljnje digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Ovogodišnju konferenciju Srce DEI 2023 organiziramo i kao završnu konferenciju projekta Hrvatski obrazovni i znanstveni oblak te ćemo tijekom prvog dana konferencije svečano obilježiti puštanje u rad nove generacije nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Program konferencije Srce DEI 2023 odvijat će se tijekom tri dana, a sudionici se mogu prijaviti za sudjelovanje ispunjavanjem obrasca na web stranicama konferencije.

Prvog dana konferencije održat će 13 radionica tijekom kojih će polaznici imati priliku usvojiti nova ili unaprijediti postojeća znanja u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija s primarnim fokusom na digitalne usluge i resurse Srca.

Nakon svečanog otvaranja konferencije, prvi pozvani predavač dr. sc. Eng Lim Goh, potpredsjednik i glavni tehnički direktor za napredno računanje i umjetnu inteligenciju u tvrtki Hewlett Packard Enterprise održat će pozvano predavanje s temom „Data Edge-to-Cloud: Key Disruptions from AI“. Kako najavljuju organizatori, dr. Goh će govoriti o značaju superračunala i umjetne inteligencije, njihovim posebnostima i dobrobitima koje donose u provedbi znanstvenih istraživanja. Poseban naglasak bit će na odnosu između naprednog računanja i umjetne inteligencije te o tome kako se ta dva područja međusobno razvijaju, koje su razlike i sličnosti među njima te kako jedno utječe na drugo.

Dr. sc. Giorgio Rossi, profesor fizike na Università degli Studi di Milano te predstavnik Italije u Upravnom odboru EOSC-a trećeg dana konferencije održat će drugo pozvano predavanje s temom „The challenge of digitalization of research: interoperability of research infrastructures and access to FAIR data for exploiting automated research workflows”. Govorit će o ulozi koju ključni elementi otvorene znanosti, a to su FAIR podatci i podatkovne usluge za istraživanje, imaju unutar EOSC-a, te koja je njihova uloga u jačanju interoperabilnosti istraživačkih infrastruktura.

Budući da sve naše sustave i usluge izgrađujemo za zajednicu i sa zajednicom kojoj pripadamo, želja nam je poticati suradnju s našim dionicima. Kao i do sada, ovogodišnje izdanje konferencije Srce DEI zato donosi brojna izlaganja, panele i rasprave, te se nadamo da će svatko naći nešto što će mu biti zanimljivo. Da spomenem samo dio programa – predstavit ćemo usluge izgrađene na novim resursima HR-ZOO, bit će riječi o mikrokvalifikacijama u obrazovanju, digitalnoj pristupačnosti, novitetima u podršci administraciji studenata, te ćemo zajednici predstaviti i brojne projekte u kojima, zajedno s našim parterima, radimo na digitalnoj transformaciji znanosti i visokog obrazovanja. Također, kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC, trećeg dana organiziramo nacionalni tripartitni sastanak Europskog oblaka za otvorenu znanost - EOSC-a. Na njemu ćemo okupiti predstavnike Europske komisije, Udruženja EOSC, EOSC Upravljačkog odbora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vijeća Inicijative HR-OOZ s ciljem raspravljanja o nacionalnim prioritetima i aktivnostima potrebnim za implementaciju EOSC-a. Tijekom ovog dijela programa, predstavit ćemo i napredak uspostave Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost te rad Inicijative za HR-OOZ, naglasio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije Srce DEI 2023.

Pored izdvojenih pozvanih predavanja i nacionalnog tripartitnog sastanka EOSC-a program konferencije podijeljen je u deset tematskih blokova tijekom kojih će se održati više od 30 predavanja i četiri panela, a bit će predstavljeno i 28 poster prezentacija.

U okviru bloka „Katalog usluga HR-ZOO“ bit će predstavljeni rezultati projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak te usluge koje su uspostavljene na novoj nacionalnoj infrastrukturi HR-ZOO, a to su Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri.

Europska komisija definira mikrokvalifikacije kao dokaz o stečenim ishodima učenja nakon kratkog iskustva učenja pri čemu su ishodi učenja vrednovani prema transparentnim standardima. Iako se mikrokvalifikacije naširoko koriste na nižim stupnjevima obrazovanja sagledavanje mikrokvalifikacije i njihova primjena u visokom obrazovanju bit će tema drugog tematskog bloka konferencije pod nazivom „Mikrokvalifikacije u visokom obrazovanju“.

U tematskom bloku „Iskoraci u administraciji studenata“ bit će predstavljene novosti koje se odnose na svakodnevno poslovanje visokih učilišta sa studentima poput elektronički pečatiranih potvrda o studiranju koje će s vremenom zamijeniti tiskane i posebne aplikacije u Informacijskom sustavu studentskih prava koja omogućava rad sa studentskim iskaznicama i administraciju studentskih prava onim visokim učilištima koja ne koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU).

Projekt e-Sveučilišta bit će predstavljen tijekom istoimenog tematskog bloka, a bit će realiziran u obliku prezentacija aktivnosti pojedinih projektnih partnera, dok će tijekom tematskog bloka „Kvantne komunikacije“ panelisti razgovarati o ulozi kvantnih komunikacija u budućnosti i njihovom utjecaju na sigurnost te će biti predstavljen projekt CroQCI.

U okviru tematskog bloka „Znanstveno izdavaštvo i Hrčak“ stručnjaci Srca će sa brojnim dionicima znanstvenog izdavaštva tijekom panela razgovarati o potrebama širenja portala u smjeru omeđenih publikacija i vjerojatnosti da izdavači knjiga budu suglasni s principima otvorenog pristupa.

Jačanje informacijske podrške integracijama europskih sveučilišta i mobilnosti studenata općenito preduvjet je jačanja tih integracija i olakšavanja mobilnosti studenata, a koje su novosti ostvarene u studentskim iskaznicama u ISVU-u te napredak izgradnje virtualnog kampusa UNIC bit će teme kojima će se baviti tematski blok „Informacijska podrška mobilnosti u Europi“.

Tematski blok „Digitalna pristupačnost za bolje iskustvo učenja“ ukazat će na važnost digitalne pristupačnosti digitalnih nastavnih materijala, mrežnih stranica i aplikacija za potrebe nastave kako bi bili što pristupačniji svim studentima, a posebice onima s invaliditetom.

Tijekom tematskog bloka „CroRIS i Znanstveno tehnologijsko predviđanje“ bit će predstavljene brojne novosti u sustavu CroRIS koje su uvedene od prošlogodišnje konferencije te će biti prezentirani i drugi rezultati ostvareni provedbom projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje.

Vjerujemo da će program konferencije svima zainteresiranima omogućiti usvajanje novih znanja te pružiti priliku za razmjenu iskustva i razmišljanja. Želja nam je i ove godine od naše zajednice čuti što više detalja o njihovim potrebama i planovima za budućnost kako bismo te informacije uključili u daljnji razvoj postojećih usluga Srca i osmišljavanje novih, a sve to u cilju omogućavanja dalje digitalne transformacije našeg znanstvenog i visokoobrazovnog sustava. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i sudjeluju na ovogodišnjoj konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023, zaključio je dr. sc. Slaven Mihaljević, predsjednik Programskog odbora konferencije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti