Dani otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković: Više od 500 znanstvenika svaki dan brine za bolju budućnost

Zašto je prašina korisna, pomažu li nam virusi u liječenju bolesti, što uopće rade nuklearni fizičari - tek je dio pitanja na koja su odgovarali znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković na već tradicionalnim danima otvorenih vrata posjećuju ih svi uzrasti, no njima je cilj privući nove, mlade talente.

Martina Bolšec Oblak | 18.05.2019. / 23:02

18.05.2019.
Izložba gljiva, otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Više od 500 znanstvenika na Institutu Ruđer Bošković svaki dan miješa kemikalije, otopine, soli, brinu se za ekologiju, za naše zdravlje, brinu se za bolju budućnost.

Neizostavan su dio svačije kuhinje, no malo je poznato da većina gljiva uopće nije vidljiva golom oku, a na svijetu ih postoji nekoliko milijuna vrsta i, što je najzanimljivije, bez njih bi naša priroda izgledala potpuno drugačije. ''Prvo što bi se dogodilo ta stabla ne bi bila zelena. Vjerojatno i u ovim vremenskim uvjetima bi se počela pomalo jedno po jedno sušiti, padala bi na zemlju'', objašnjava Armin Mešić s Instituta.

Idući put kada vam bude mrsko obrisati prašinu kod kuće, sjetite se da na Ruđeru znaju kakvu će korist svijet u budućnosti imati upravo od prašine. ''Preliminarna istraživanja su pokazala super rezultate u povećavanju učinkovitosti solarnih ćelija, a isto tako i u medicini, u dijagnostici i kao potencijalni nosioci lijekova'', objašnjavaju s Instituta.

Važnost Ruđera je i u opremi koju posjeduje. Naime, samo na nekoliko četvornih metara, nalazi se oprema vrijedna više od 10 milijuna eura. Nije ni čudo da Institut Ruđer Bošković zato mnogi zovu mini CERN. ''Država nikad ne ulaže dovoljno, kako u RH, tako i u cijeloj Europi, ali ovakvi dani kao otvoreni dani daju priliku da osvijestimo koliko je znanost važna, za cijelo gospodarstvo i društvo", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti