'Demon Killer': Igrao se mačke i miša s policijom i nevine ljude slao u zatvor!

Japanac je preuzimao kontrolu nad udaljenim računalima i s njih slao prijetnje ubojstvima i napadima, zbog čega je policija uhitila brojne nevine osobe

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.02.2015. / 09:13

'Demon Killer': Igrao se mačke i miša s policijom i nevine ljude slao u zatvor!

Japanski haker Yusuke Katayama tijekom 2012. godine u nekoliko je navrata zaprijetio masovnim ubojstvima – među inim, zaprijetio masakrom na sajmu stripova, a zatim je najavio napad na školu koju su pohađali unuci japanskog cara Akihita. Na ove je prijetnje brzo reagirala policija s uhićenjima, no tada nije uhićen Katayama već osobe čija je računala hakirao i s njih slao prijetnje. Ovaj je haker žrtve tražio na popularnom japanskom chat forumu 2channel putem kojeg je širio link s malicioznim programom s kojim je zarazio računala korisnika, preuzeo kontrolu nad njima i s njih slao prijetnje. 'Igrao se mačke i miša s policijom', komentirali su njegove postupke na BBC-u i dodali kako njegov slučaj na najbolji mogući način pokazuje sve probleme koje policija i vlasti imaju sa cyber zločinima. Jedini motiv njegovih akcija i prijetnji smrću bilo je navođenje policije na uhićenja krivih osoba, a ovaj je slučaj pokazao i kakvim se metodama japanska policija služi za izvlačenje priznanja iz osumnjičenika jer su čak četiri osobe priznale da su sudjelovale u ovim prijetnjama, iako su, kako su naknadno priznali iz policije, bile potpuno nevine. Također, zbog Katayame policija je jednu osobu u pritvoru držala čak nekoliko tjedana.

Osim navedenih prijetnji, Katayama koji se nazivao 'Demon Killer', prijetio je i napadom na avion, a mailove s prijetnjama i porukama istražiteljima slao je s računala diljem Japana i na taj način zbunjivao policiju i medije. U jednoj takvoj poruci istražitelje je naveo da odu na otok Enoshimu i tamo potraže mačku koja ima ogrlicu u kojoj je skrivena memorijska kartica na kojoj se nalaze informacije o kodu malicioznog programa kojeg je koristio za preuzimanje kontrole nad udaljenim računalima. Na kraju ga je upravo ta mačka i odala jer su ga sigurnosne kamere snimila s mačkom te je uhićen u veljači 2013., da bi na suđenju koje je završeno ovog tjedna proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti