Digitalizacija Hrvatske: Osobna iskaznica otvarat će sva vrata, a uplatnice i biljezi odlaze u povijest

Za one koji nisu vični tehnologiji opremit će se poslovnice u kojima će fizički moći pristupiti digitalnim uslugama.

Martina Čizmić | 08.11.2018. / 12:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O digitalizaciji javne uprave već se dugo govori, no iako su napravljeni koraci u dobrom smjeru, još uvijek postoji previše papirologije.

To bi se uskoro moglo promijeniti, ako je vjerovati najavi državnog tajnika za razvoj digitalnog društva Bernarda Gršića.

Na Digital Transformation Conference najavio je kako bi do kraja 2018., ali i u 2019. godini građani mogli osjetiti najviše promjena u komunikaciji i "poslovanju" s državom.

Prije svega, u pripremi je nova elektronička osobna iskaznica koja će biti i beskontaktna, a koja će građanima olakšati pristup sustavu e-Građani.

Kako je pojasnila pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić, zadužena za e-Hrvatsku, pokreće se moblini sustav e-Građani, a beskontaktne elektroničke osobne iskaznice u kombinaciji s mobilnim telefonom osiguravat će pristup tom sustavu.

Osim toga, najavila je i da će se do kraja ove godine uvesti mogućnost plaćanja svih davanja POS uređajima u tijelima državne uprave. Sljedeće godine dodatno bi se uvela i platforma e-Pristojba, čime bi omražene uplatnice i biljezi napokon otišli u povijest.

Posebno se zanimljivim čini ideja o uvođenju jedinstvenog državnog pristupa. Ideja je da građani dobiju mogućnost prijave u sustave tvrtki pomoću svog nacionalnog identiteta. Nešto slično kao što to račun na Googleu ili Facebooku omogućuju za prijavljivanje na druge servise.

Za mnoge je glavna prepreka široj digitalizaciji niska digitalna pismenost građana i starije stanovništvo koje teško prihvaća nove tehnologije.

Kako bi građanima olakšali tranziciju, iz državne uprave planiraju uložiti 123 milijuna kuna u opremanje poslovnica u kojima će svi koji nisu vični tehnologiji ili nemaju uvjete moći fizički doći i pristupiti digitalnim uslugama.

Ambiciozni planovi koji bi Hrvatsku mogli i praktično uvesti u digitalno doba.

 Izvor: Poslovni.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti