Digitalizirano više od 2 milijuna akata o gradnji izdanih kroz povijest

Projekt „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ ukupno je vrijedan 17 milijuna eura.

Martina Čizmić | 16.05.2023. / 12:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pohvalilo se uspješno završenim projektom „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ u sklopu kojeg je digitalizirano više od dva milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine kada je započelo digitalno izdavanje dozvola putem aplikacije eDozvola. Digitalizirani akti o gradnji smješteni su u aplikaciji eArhiva Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Digitalizacija U Američkoj gospodarskoj komori smatraju da digitalizacija Hrvatske ide u dobrom smjeru

Kako ističu u priopćenju, digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana, jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom, primjerice, kupoprodaje nekretnina ili rekonstrukcije postojećih građevina kako bi prikupili potrebne dozvole koje se nalaze u različitim arhivima. Sada im je omogućeno da kroz sustav eGrađani i GEOportal ISPU dođu do traženog dokumenta ili se obrate uredima za graditeljstvo koji imaju pristup digitalnim aktima i brzo ih mogu dohvatiti iz sustava.

Putem GEOportala ISPU osnovni podaci iz izdanog akta vidljivi su odabirom točne lokacije građevine na karti, odnosno na drugi način putem sustava e-Građani gdje građani korištenjem svojih elektronskih osobnih iskaznica mogu pristupiti aplikaciji eArhiva i preuzeti svoj akt.

Proces digitalizacije završnih akata o gradnji proveden je u sljedećim županijama: Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Virovitičko-podravska županija, Sisačko-moslavačka županija, Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Istarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te u dijelu Splitsko-dalmatinske županije (gradovi Split, Trogir, Kaštela i Makarska).

Europski digitalni identitet, ilustracija Napravljen prvi korak u stvaranju europskog digitalnog identiteta, evo što to točno znači

Podsjećaju kako je aplikacija eArhiva pokrenuta 2019. godine sa svrhom objedinjavanja arhivske građe i njezine elektroničke obrade iz domene graditeljstva. Zahvaljujući toj aplikaciji, moguće je prikupiti i na jednom mjestu pohraniti, pregledati i pretražiti akte za građenje, izdane prije uspostave sustava eDozvola, ali i pripadajuće podatke i njihovu točnu poziciju na karti.

Projekt „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ financiran je Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt „Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli“. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi oko 17 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje. Digitalizacija je provedena uz suradnju Ministarstva kulture i medija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti