U Američkoj gospodarskoj komori smatraju da digitalizacija Hrvatske ide u dobrom smjeru

Digitalizacija u Hrvatskoj pokazuje dobar smjer, ali još je pred svima naporan put da se uhvati korak s razvijenijim zemljama, rečeno je u utorak na AmChemovoj konferenciji Digitalna Hrvatska 2030.

Hina | 25.04.2023. / 13:12

Digitalizacija (Foto: Getty Images)

Puno je novih tema u tehnološkom sektoru važnih za digitalizaciju društva i gospodarstva, a jedna od njih je suradnja SAD-a i EU-a o zajedničkom pristupu i razvoju tehnologije pa do protoka podataka. Puno se priča kako osnažiti europski ekosustav za razvoj startupova što je važno i za Hrvatsku, koja se može pohvaliti lijepim primjerima, rekla je izvršna direktorica AmChama (Američke gospodarske komore u Hrvatskoj) Andrea Doko Jelušić.

Važnom je označila suradnju SAD-a i EU-a u primjeni GDPR-a i razmjeni podataka, usklađenosti servera s obzirom na lokaciju i sl. O dosta toga treba se dogovoriti kako bi poslovna zajednica bila zadovoljna, zbog čega je osnovao posebno vijeće za tu suradnju, rekla je.

Europski digitalni identitet, ilustracija Napravljen prvi korak u stvaranju europskog digitalnog identiteta, evo što to točno znači

Riječ je o Vijeću za trgovinu i tehnologiju SAD-EU, koje je na konferenciji predstavio njegov potpredsjednik iz SAD-a Daniel Castro.

Na konferenciji AmChama tema je bila i umjetna inteligencija (AI), a istaknuto je da je i tu važna regulativa i odnos prema toj tehnologiji, jer po procjenama Goldman Sachsa svjetski BDP će u idućih deset godina porasti oko sedam posto zbog primjene AI-ja, a oko 25 posto europskih radnih mjesta na neki način će biti pod njegovim utjecajem.

Hrvatska još nema rezultate na razini prosjeka EU-a

Hrvatska u digitalizaciji još nema rezultate na razini prosjeka EU, čemu teži i ako se sve posloži kako treba do 2032. bi to mogla dostići, kao i sadašnji udjel ICT sektora od oko 4,5 posto u nacionalnom BDP-u povećati na oko 13 posto, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Kaže da je to jedan od ciljeva strategije digitalne Hrvatske do 2032.

Iako je puno već napravljeno, kaže on, još je dosta posla u digitalnoj transformaciji koja obuhvaća zapravo sve segmente društva i poslovanja, pri čemu gospodarstvo napreduje bolje i brže i korak je ispred drugih.

Podsjetio je da je po indeksu DESI (stupanj digitalizacije zemlje) Hrvatska na 21. mjestu od 27 članica EU-a, a dobrim drži razvoj sustava e-građani koji po novim podacima ima oko 1,7 milijuna korisnika.

Menadžer u konzultantskoj kući PwC Hrvatska Matej Križnjak iznio je podatak iz PwC-ova istraživanja prema kojemu je digitalizacija na vrhu svih zadataka poslovnog svijeta.

Na dobrom smo putu prihvaćanja globalnih tehnoloških standarda, a velike kompanije su ih već gotovo sve usvojile i primjenjuju već nekoliko godina. Sve više to čine i male i srednje tvrtke, kaže Križnjak.

Krešimir Jurić Već smo navikli na digitalne živote i digitalnu ekonomiju, pa je li onda vrijeme i za digitalni suverenitet?

Na skupu je naglašena i važnost digitalnih vještina u čemu Hrvatska stoji dobro, posebice kod mladih.

"rvatska je među 16 zemalja u Europi po Microsoftovom istraživanju digitalnog indeksa izvrsna upravo u razini digitalne pismenosti kod mladih od 16 do 29 godina, rekao je direktor Microsofta Hrvatske Vedran Bayer.

Dodaje da Hrvatska u digitalizaciji stoji dobro, što je pokazalo i prebacivanje praktički preko noći u pandemiji na online školski sustav, a i kompanije sve više razmišljaju o kapitalnim ulaganjima u digitalizaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti