Digitalna forenzika u borbi protiv kriminala u digitalnom svijetu

Digitalna forenzika pomaže u zaštiti privatnosti i sigurnosti pojedinaca i organizacija.

OGLAS | 08.09.2023. / 09:55

Igor Špoljarić (Foto: Span)

S pojmom forenzike susreli smo se u raznim CSI i FBI serijama, i asocijacije su nam najčešće mikroskopi, rukavice i analize. Digitalna forenzika ima istu ulogu. Kroz prikupljanje, analizu i interpretaciju dokaza cilj je dokazati nezakonite aktivnosti – u ovom slučaju cyber kriminal, prijevare, krađe podataka, industrijske špijunaže i slično.

Digitalno-forenzički stručnjaci koriste se raznim tehnikama i alatima kako bi otkrili, analizirali i prezentirali dokaze. U ovom području profilirao se i Igor Špoljarić, Spanov Cyber Security Analyst. Prije Spana, Igor je kao vještak za digitalnu forenziku dugi niz godina radio u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH. U slobodno vrijeme bavi se istraživačkim radom te je izradio nekoliko stručnih i znanstvenih članaka iz područja digitalne forenzike i forenzike Windows operativnog sustava.

Tvrtke trebaju zaposlenike s barem osnovnim znanjem iz područja digitalne forenzike
Igor tvrdi kako bi tvrtke danas trebale imati zaposlenike koji posjeduju barem osnovna znanja iz područja digitalne forenzike. Zbog sve većeg stupnja digitalizacije društva i poslovanja, u današnje vrijeme, tvrtke trebale imati zaposlenike koji posjeduju barem osnovna znanja iz područja digitalne forenzike, posebno tvrtke s visokom razinom rizika koje se bave informacijskom tehnologijom i sigurnošću podataka. Ako tvrtke, ovisno o vrsti poslovanja, ocijene potencijalni rizik kao srednji do visoki, uvijek se mogu osloniti na specijalizirane tvrtke za pružanje usluga digitalne forenzike i kibernetičke sigurnosti, kao što je Span, kaže nam Igor.

Igor Špoljarić (Foto: Span)

Korištenje digitalnih uređaja kontinuirano raste
Igor ističe da se danas većina komunikacije, transakcija i interakcija odvija putem digitalnih uređaja i mreža. To znači da se cyber napadi, krađa identiteta, računalne prevare ili distribucija ilegalnog sadržaja događaju sve češće i ostavljaju digitalne tragove koje samo specijalizirani stručnjaci mogu pravilno prikupiti.

Osim toga, digitalna forenzika pomaže u zaštiti privatnosti i sigurnosti pojedinaca i organizacija. Moguće je identificirati potencijalne prijetnje i ranjivosti unutar digitalnih sustava, pronalaženjem dokaza o neovlaštenom pristupu ili zloupotrebi podataka te identificiranjem potencijalnih malicioznih aktivnosti. Na taj način se povećava razina sigurnosti digitalnih sustava i podataka te se štite pojedinci od mogućih napada ili zloupotreba.

Kombinacijom teorijskog znanja i praktičnih vježbi, uz mentorstvo Igora Špoljarića, steknite nove vještine i naučite provoditi istrage digitalne forenzike. Trodnevna obuka u Spanu započinje 2. listopada, a prijaviti se možete zaključno do 29. rujna. Rezervirajte na vrijeme svoje mjesto.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti