Direktor njemačkog epidemiološkog instituta Robert Koch: "Pandemija koronavirusa mogla bi potrajati i dvije godine"

Direktor njemačkog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, kazao je u utorak da ne isključuje mogućnost da pandemija koronavirusa potraje i do dvije godine.

Branimir Vorša | 17.03.2020. / 13:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija bi mogla potrajati dvije godine, a u ekstremnom bi slučaju isto tako dugo mogle potrajati i mjere za građane, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za medije.

On je, međutim, dodao kako se situacija mora "uvijek iznova" procjenjivati kako bi se donosili zaključci.

Slika nije dostupna EU zatvara vanjske granice na mjesec dana: "Učinit ćemo sve da osiguramo zdravlje i sigurnost naših građana"

Slika nije dostupna Koronavirus ujedinio tehnološke divove: "Usko surađujemo i pomažemo milijunima da ostanu povezani"

Institut Robert Koch, na koji se u donošenju mjera oslanja njemačka savezna vlada, procijenio je u utorak stupanj opasnosti po građanstvo kao "visok", što je jednu razinu ispod najvišeg stupnja opasnosti. Do sada je stupanj rizika po građanstvo bio ocijenjen kao "umjeren".

Wieler je objasnio kako je stupanj opasnosti podignut zbog naglog porasta broja zaraženih. Mi primjećujemo kako i dobro opskrbljene klinike u međuvremenu imaju problema sa smještajem pacijenata, rekao je Wieler.

On je objasnio kako je u Njemačkoj trenutačno oko 6000 registriranih slučajeva zaraze, a broj umrlih je porastao na 13. No također je rekao kako je aktualni broj zasigurno mnogo veći.

Trenutačno je Europa s 86.000 zaraženih centar pandemije, rekao je Wieler te dodao da Institut Robert Koch očekuje da će njemačke bolnice udvostručiti kapacitete intenzivne njege.

Po njegovim riječima, tek će se za dva tjedna moći procijeniti jesu li drastične mjere povezane s kretanjem građana rezultirale usporavanjem širenja koronavirusa.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti