Disney želi transformirati Hollywood: Imaju moćan AI alat koji može drastično promijeniti način na koji se snimaju filmovi

Iako Disney nije otkrio kako planira koristiti svoj novi AI alat za promjenu starosti lica, već su koristili tu tehnologiju u filmovima kao što je Ant-Man.

Branimir Vorša | 02.12.2022. / 10:22

FRAN sustav na djelu
FRAN sustav na djelu (Foto: DisneyResearchHub/Youtube)

Disneyjevi stručnjaci namjeravaju napraviti novu revoluciju u Hollywoodu te korištenjem umjetne inteligencije (AI) transformirati uporabu specijalnih efekata, kad je riječ o dodavanju ili pak oduzimanju godina starosti glumcima u filmovima.

Slika nije dostupna Meta razvija umjetnu inteligenciju koja razmišlja poput čovjeka

Uz pomoć mreže za promjenu starosti lica (engl. face re-aging network ili FRAN) holivudski filmaši sada mogu učiniti da glumci izgledaju mlađi od 20 ili pak da izgledaju kao da imaju 80 godina. Za probrazbu lica potrban je tek unos slike glave osobe u sustav, koji zatim predviđa koji bi dijelovi lica trebali biti promijenjeni prema godinama. Sustav nakon toga dodaje efekte poput bora ili zaglađene kože, kao sloj na licu glumca u filmu ili televizijskoj emisiji i bez potrebe kvalificiranog umjetnika da to ručno mijenja kadar po kadar, što obično uzrokuje gubitak identiteta lica.

Automatska promjena dobi u stvarnom vremenu

Disney reklamira svoj novi AI alat kao prvo rješenje te vrste, koje može automatski promijeniti dob glumca na videu, unatoč izrazima lica, uvjetima osvjetljenja i točkama gledišta. Digitalna promjena starosti lica glumaca postala je popularna tijekom posljednjih godina, no čini se da treneutna tehnologija ne uspijeva uvjeriti gledatelje.

Iako je istraživanje o ponovnom starenju slike lica pokušalo automatizirati i riješiti ovaj problem, trenutne tehnike su od male praktične koristi jer obično pate od gubitka identiteta lica, loše razlučivosti i nestabilnih rezultata u narednim video kadrovima, stoji u Disneyevoj studiji koja provedeno je u suradnji sa Sveučilištem Wisconsin-Madison.

U istraživanju je korištena baza podataka od 2000 sintetski generiranih lica, svako s 14 različitih dobi u rasponu od 18 do 85 godina, čime se daje ukupno 196 parova za obuku po uzorkovanom identitetu. Istraživači su potom upotrijebili 'provjerenu' neuronsku mrežu za promjenu starosti sintetičkih lica, što je u konačnici dovelo do dizajna sustava FRAN.

Sustav koristi pouzdane neuronske mreže

Programer, ilustracija - 3 Google radi na tajanstvenom projektu koji bi programere mogao zamijeniti - umjetnom inteligencijom

Korištene neuronske mreže, prema Disneyjevim stručnjacima, dobro su poznate po očuvanju prostornog rasporeda ulaza. Kažu da je njihov sustav sposoban za 'neviđenu vremensku stabilnost i očuvanje identiteta lica u različitim izrazima, točkama gledišta i svjetlosnim uvjetima'.

A vremenska glatkoća preko ulaznih video okvira prirodno pridonosi dobroj vremenskoj dosljednosti u FRAN-ovom izlaznom videu. 'U kombinaciji, ovi čimbenici čine FRAN izvrsnim rješenjem spremnim za promjenu starosti stvarnih lica na videu', pišu autori navedene studije.

Međutim, Studija međutim napominje da je FRAN usmjeren samo na odrasle i ne mijenja kosu na tjemenu ili oblik lica osobe.

Iako Disney nije otkrio kako planira koristiti sustav FRAN, već su koristili tu tehnologiju u filmovima kao što je Ant-Man.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Umjetna inteligencija postaje važan faktor u području informacijske i kibernetičke sigurnosti

Marvelov film uključuje flashback scenu smještenu desetljećima prije ostatka priče, gdje je mladi Hank Pym (Michael Douglas) prikazan kako napušta organizaciju SHIELD, zbog njihovih subverzivnih pokušaja repliciranja njegove tehnologije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti