Djeca su puno zabrinutija za budućnost Zemlje no što bismo mislili i žele je promijeniti nabolje

Ekoanksioznost je problem koji u našem društvu, nažalost, još uvijek prolazi ispod radara, no brojke su itekako zabrinjavajuće, istaknuo je psiholog Igor Mikloušić.

Martina Čizmić | 24.04.2024. / 14:07

Predstavljanje rezultata istraživanja o ekološkoj osviještenosti djece (Foto: Zimo)

 Iako to možda ne pokazuju, učenici završnih razreda osnovne škole itekako prate što se događa u svijetu, pogotovo kad je u pitanju okoliš i budućnost našeg planeta. Tako trećina tih učenika u Hrvatskoj ima pozitivan stav o budućnosti i smatra kako ćemo imati bolji okoliš, ali ih i jednako toliko smatra da će situacija biti gora. Zanimljivo je da četvrtina ispitanih učenika zapravo ne zna što bi mislila i nisu formirali nikakav stav. 

To je samo dio rezultata istraživanja koje je provela agencija Ipsos u suradnji s Telemachom, a koje je bilo predstavljeno novinarima. 

Kako je istaknuto u rezultatima istraživanja, više od polovice učenika smatra da su dovoljno informirani o ekološkim temama, a čak dvije trećine njih smatra da o zaštiti okoliša i očuvanju planeta brine u dovoljnoj mjeri. Pri tome su djevojčice angažiranije od dječaka. No, zanimljivo je da se rezultati jako razlikuju od regije do regije. Dok su učenici u Istri izuzetno osvješteni i predvode u segmentu kupovine ekološki proizvedenih proizvoda, učenici u Dalmaciji zaostaju u brizi za okoliš.

Eko-anksioznost je problem koji u našem društvu, nažalost, još uvijek prolazi ispod radara, no brojke su itekako zabrinjavajuće, istaknuo je psiholog Igor Mikloušić te dodao kako je negativan trend vidljiv u cijelom svijetu. 

Ako ne počnemo djelovati i ne prilagodimo se posljedicama klimatskih promjena već danas, buduće generacije će zaista morati uložiti enormne napore, kako bi planet zadržale pogodnim za život. Uz donositelje odluka i mi kao građani dijelimo zajedničku odgovornost za budućnost našeg planeta, naglasila je Miljenka Kuhar, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja.   

S druge strane, istraživanje je pokazalo kako postoji prostor za edukaciju koju učenici vide kao jedan od ključnih faktora za pozitivnije ishode u budućnost. Upravo bi takve edukacije pomogle da ona trećina učenika koja, još uvijek, ne brine dovoljno o okolišu osvjesti koliko je to važno. 

Kako bi im u tome pomogli, Telemach je pokrenuo društveno odgovorni projekt "Tko to tamo prlja?", usmjeren prema djeci školske i vrtićke dobi. Radi se o putujućoj predstavi kojom se želi osnažiti najmlađe generacije te im približiti pravilne navike vezane uz osobnu odgovornost i očuvanje okoliša. 

Ponosni smo što je u nepune dvije godine, predstavu pogledalo oko 7000 djece, istaknula je Andrea Šalinović, specijalistica odgovornog društvenog poslovanja Telemacha. 

Iz Telemacha ističu kako se svi zainteresirani vrtići ili škole mogu prijaviti za gostovanje predstave putem e-mail adrese - press.info@telemach.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti