Djeca vam skidaju piratski sadržaj? Odajte ih policiji ili sami platite kaznu

Prema odluci njemačkog suda roditelji koji ne odaju djecu koja su skidala piratski sadržaj, sami će platiti kaznu za piratstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2017. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Današnji tinejdžeri, a u nekim slučajevima čak i djeca u osnovnoj školi, često puno više znaju o računalima, pametnim telefonima i internetu od svojih roditelja kojima je iznimno teško kontrolirati što njihova djeca rade online. Roditelji tako ne znaju s kim njihovi najdraži komuniciraju na mreži, što čitaju i gledaju, a često ne znaju niti što downloadaju s interneta. Kako je deci sve dostupno i mogu jednostavno skinuti (piratske) filmove, serije, pjesme i igre koje požele, većina njih nije niti svjesna da je takav način skidanja piratskog sadržaja ilegalan i kažnjiv.

Prema nedavnoj odluci njemačkog suda, roditelji će u budućnosti policiji morati 'odati' tko je od njihove djece skidao piratski sadržaj, a ako oni to ne žele (ili ne znaju), kaznu će platiti sami roditelji, odnosno osoba koja je potpisala ugovor s pružateljem internetskih usluga.

Njemački obiteljski zakon štiti ljude od svjedočenja protiv članova obitelji, no na DW-u napominju kako ova odluka znači kako je Zakon o zaštiti autorskih prava stavljen iznad Obiteljskog zakona. Tako, ako roditelj na temelju obiteljskog zakona ne želi policiji reći tko je od njegove djece skidao piratski sadržaj – pa čak i ako su djeca punoljetna, onda će on morati platiti kaznu za piratstvo.

Ova odluka donesena je protiv oca koji, pozivajući se na njemački Obiteljski zakon, nije htio svjedočiti protiv svoje djece, odnosno reći tko je od njegove troje djece skinuo piratsku verziju albuma Rihanne iz 2010. Njegova djeca vjerojatno više neće skidati piratske albume, pjesme i filmove s interneta jer će njihov otac zbog downloada ovog albuma morati platiti kaznu od čak 3.500 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti