Djeca influenceri prilično su osjetljiva tema jer su njihovo djetinjstvo i život, umjesto igrom s drugom djecom i parkovima, obilježeni konstantnom izloženosti kamerama i javnosti te su ambicije njihovih roditelja ponajviše okrenute prema klikovima i lajkovima na YouTubeu i društvenim mrežama i željom za viralnom slavom i zaradom.

Slika nije dostupna Mališani kao influenceri: Jesu li djeca postala platforma za zaradu svojih roditelja?

Jedan od dječaka kojemu je djetinjstvo obilježeno životom pred kamerama jest i Ryan Kaji, 9-godišnjak iz Teksasa koji se na YouTubeu proslavio otvaranjem i recenziranjem igračaka. Njegov kanal Ryan`s World ima nevjerojatnih više od 43 milijarde pregleda, a zahvaljujući takvoj popularnosti, on već godinama okreće milijune dolara. Prema posljednjim informacijama vezanim uz zaradu na YouTubeu, on je u posljednjih godina dana zaradio skoro 30 milijuna dolara (29,5 milijuna) i najplaćeniji je youtuber na svijetu.

Ako mislite da je to puno novaca za jednog devetogodišnjaka, cifra koju zaradi s YouTubea samo je jedan dio njegove ukupne godišnje zarade. Naime, od ovog dječaka roditelji su napravili pravi brend pa prodaju i Ryan`s World igračke i odjeću, od čega je zaradio dodatnih 200 milijuna dolara, procjenjuju stručnjaci koji prate tržište. No niti to nije sve jer je potpisao i ugovor s Nickelodeonom za vlastitu TV emisiju za koji nije poznat iznos, no radi se o milijunima dolara, objavili su na The Guardianu. Ryanova obitelj vodi 9 kanala na YouTubeu od kojih je najpopularniji Ryan`s World's više od 27 milijuna pretplatnika.

No ovom dječaku, odnosno njegovoj obitelj sada prijeti istraga američke Federalne trgovinske komisije zbog sponzoriranog sadržaja u videozapisima koje objavljuju, a koji nisu pravilno komunicirani, tj. nigdje se jasno ne navodi da su sponzori platili za te recenzije. Također, u skoro 9 posto videa preporučuju se proizvodi za koje su sponzori platili, a koji su namijenjeni vrtićkoj djeci, odnosno kategoriji koja je premala da bi razumjela razlike između reklame i recenzije, pri čemu se često reklamira nezdrava hrana, stoji u pritužbi organizacije “Truth In Advertising”

Ryan\'s World (Foto: pocket.watch) Šestogodišnja zvijezda YouTubea imat će svoju liniju igračaka u Walmartu

Profesor sa sveučilišta za novinarstvo i medije u Nevadi Benjmain Burrouhgs koji proučava medijske trendove kaže da je sve što se događa oko Ryana i općenito djece influencera prilično šokantno. Naime, Ryan koji je na YouTubeu započeo kao dijete influencer, danas je postao pravi brend čiji se proizvodi prodaju u Targetu i Amazonu. Benjamin dodaje kako svakodnevnim otvaranjem novih igračaka Ryan promovira konzumerizam ubačen u poruke za djecu pa čak i Benjminova djeca od njega traže da i oni “rade iste stvari kao i Ryanova obitelj”.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju