Dobitnik Nobela upozorava: Nemojte zbog AI-a svi pohrliti u STEM područja

Zaposleni na određenim poslovima u IT sektoru riskiraju vlastitu propast unaprjeđujući umjetnu inteligenciju jer bi time ona mogla preuzeti upravo te njihove poslove.

Martina Čizmić | 04.01.2024. / 15:38

Christopher Pissarides (Foto: Afp)

Ubrzani razvoj umjetne inteligencije potaknuo je mnoge da razmisle o karijeri u STEM području (znanosti, tehnologiji, strojarstvu i matematici). Iako će ta područja zasigurno i u budućnosti trebati stručnjake i radnike, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, ima drugačiji prijedlog za mlade. 

Christopher Pissarides, profesor je ekonomije na Lndon School of Economics i iako razumije privlačnost karijere u STEM području, smatra da bi mladi morali razmisliti i o razvijanju drugih, kreativnih i empatičnih vještina. 

Vinod Khosla Jedan od najvećih investitora u OpenAI predviđa da će umjetna inteligencija uzrokovati deflaciju ekonomije u idućih 25 godina

U intervjuu za Bloomberg, Pissarides je istaknuo kako zaposleni na određenim poslovima u IT sektoru riskiraju vlastitu propast unaprjeđujući umjetnu inteligenciju, jer bi time ona mogla preuzeti upravo te njihove poslove. 

S druge strane, poslovi koji zahtjevaju tradicionalne vještine i komunikaciju licem u lice, kao što su poslovi u ugostiteljstvu, brizi za druge ili medicini, i dalje će biti traženi i dominirati tržištem rada. 

Vještine koje su sada potrebne – za prikupljanje podataka, njihovu usporedbu, razvoj i korištenje za razvoj sljedeće faze umjetne inteligencije ili više, do te mjere da umjetna inteligencija postane primjenjivija za poslove – učinit će te iste vještine zastarjelima jer će AI obaviti taj posao, istaknuo je Pissarides. 

Vinod Khosla Jedan od najvećih investitora u OpenAI predviđa da će umjetna inteligencija uzrokovati deflaciju ekonomije u idućih 25 godina

Dodao je kako bi brzi razvoj umjetne inteligencije mogao neke zadatke i uloge učiniti zastarjelima, što će dovesti do potrebe za stjecanjem novih tehnoloških vještina zaposlenih u budućnosti. 

No, unatoč tome, Pissarides vjeruje kako će vještine koje uključuju kreativnost, komunikaciju, upravljanje ljudima i slično, ostati visoko tražene jer ih je teže zamijeniti umjetnom inteligencijom. 

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti