Jedan od najvećih investitora u OpenAI predviđa da će umjetna inteligencija uzrokovati deflaciju ekonomije u idućih 25 godina

U trenutnoj tehnološkoj eri umjetne inteligencije koja se razvija, vizionarske izjave njezinih najvećih zagovornika, naglašavaju nadolazeće ekonomske promjene koje pokreće upravo umjetna inteligencija, dovodeći u pitanje konvencionalne mjere i postavljajući ključna pitanja o budućnosti.

Branimir Vorša | 26.12.2023. / 10:27

Vinod Khosla
Vinod Khosla (Foto: Afp)

Poznati milijarder Vinod Khosla (68), ključni investitor OpenAI-ja, predviđa duboku transformaciju globalne ekonomije zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

AI bi trebao imati izrazito deflacijski učinak tijekom idućih dvadeset pet godina," rekao je Khoslaa u nedavnoj izjavi, predviđajući nedostatak kapitala u navedenom vremenskom periodu.

Khosla je uložio revolucionarnih 50 milijuna dolara u OpenAI 2019. godine, što je bilo najveće ulaganje u 15-godišnjoj povijesti te tvrtke.

Khosla u novije vrijeme često razmišlja o prilikama i rizicima povezanima s umjetnom inteligencijom.

Kritičari se usredotočuju na pogrešne rizike. Daleko veći rizik o kojem treba brinuti je Kina, a ne razumna AI koji bi nas ubijao, rekao je Khosla na Fortuneovoj Brainstorm AI konferenciji, odbacujući umjetnu inteligenciju kao primarnu globalnu prijetnju

Khoslin pogled na AI slaže se s drugima, poput Elona Muska, koji je prošle godine predstavio Teslina AI robota Optimusa. Musk vjeruje da ako Optimus može obavljati fizički rad, ekonomija bi mogla postati kvazi-beskonačna, što bi dovelo do budućnosti obilja, bez siromaštva. Musk to zamišlja kao temeljnu transformaciju civilizacije kakvu poznajemo.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti