Dobra vijest za sve alergičare, pogotovo one s astmom: Alergije ne pridonose razvoju težeg oblika COVID-19

Istraživanje je pokazalo da alergija ne igra presudnu ulogu u razvoju ozbiljnog oblika bolesti COVID-19, osim ako pacijent nema i COPD.

Branimir Vorša | 17.11.2020. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo istraživanje pokazalo je da se izgledi za razvoj težeg oblika bolesti COVID-19 kod pacijenata koji pate od alergija, ne razlikuju od drugih pacijenata. Rezultati te studije predstavljeni su proteklog vikenda na virtualnoj konferenciji ACAAI-ja (American College of Allergy, Asthma and Immunology), a istraživanje je provedeno nad 275 bolničkih pacijenata pozitivnih na COVID-19 koji imaju povijest alergijskih bolesti.

Tijekom perioda od dva mjeseca koliko smo proučavali njihove kartone, otkrili smo da se razvoj težeg oblika bolesti nije razlikovao od COVID-19 pacijenata koji ne pate od alergija, istaknuo je dr. Dylan Timberlake, alergolog iz Medicinskog centra Wexner u sklopu državnog sveučilišta Ohio.

Znanstvenici su kao faktore koji obilježavaju pogoršanje bolesti uzeli u obzir primanje na odjel intenzivne njege, vrijeme provedeno u bolnici, potrebu za dodatnim kisikom te potrebu za raspiratorom.

Studija je proučavala izglede progresije bolesti COVID-19 za osobe s astmom, alergijskim rinitisom, ekcemima te alergijama na hranu. Tijekom navedenog perioda promatranja od dva mjeseca, nije primjećen povećan broj pogoršanja COVID-19 kod pacijenata s alergijama u odnosu na pacijenate bez alergija.

Rezultati su pokazali da je intenzivnu skrb trebalo 43 posto pacijenata s alergijama, dok je istu skrb trebalo 45 posto pacijenata bez alergija. Od tih brojki, potrebu za dodatnim kisikom trebalo je 79 posto pacijenata s alergijama odnosno 74 posto pacijenata bez alergija.

U studiji je međutim više pacijenata koji pate od alergija imalo i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (COPD), koja je poznati faktor rizika za razvoj težeg oblika bolesti COVID-19.

Nakon prilagođavanja promatranja s obzirom na prisutnost COPD-a, uočen je trend koji sugerira potrebu za dodatnom zaštitom kod pacijenata s postojećim alergijama, s iznimkom pacijenata koji pate od astme.

Navedena studija iako je predstavljena na spomenutoj konferenciji, još uvijek nije prošla znanstvene recenzije pa su njezini rezultati trenutno neslužbeni.

Izvor: UPI

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti