Dobro došli u eru moderne ljubavi: Evo kako to izgleda kad se umjetna inteligencija zaljubi

Plaši li vas ili možda intrigira pomisao da nesvjesno imate romansu s kompleksnim računalnim programom? Samo kažemo...

Branimir Vorša | 24.11.2020. / 11:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija zna pisati, i to jako dobro. Pravi je primjer takve kreativnosti sustav pomalo nedojmljivog naziva GPT-3, koji je zapravo najnovija inkarnacija umjetno inteligentnog sustava prirodnog jezika.

U New York Timesu odlučili su GPT-3 testirati pa su od sustava zatražili da počne pisati kolumnu koju su nazvali "Modern Love" (Moderna ljubav). Sustav su dodatno punili informacijama, a umjetna inteligencija svoje je pisanje i stil razvila analizom tisuća internetskih stranica, članaka s Wikipedije te samoobjavljenih knjiga tijekom višemjesečne obuke.

Kako to izgleda kad se umjetna inteligencija zaljubi, možete pročitati niže. Protagonisti priče su žena Frances i njezin suprug Dean, a priča se vrti oko njihova upoznavanja i predstavlja tek jednu u nizu na tu temu koje je napisala umjetna inteligencija. Naravno, tekst smo preveli s izvornog engleskog ali smo se trudili zadržati njegov duh, a vi odlučite sami biste li ikad zaključili da je to pisao složeni računalni program. Podnaslov smo pisali sami.

Samo jednom, vidi kakav je to osjećaj

Nakon što mi je zaručnik preminuo, majka mi je govorila: "Počni ponovno izlaziti." Htjela je da odem u kafić za samce. Rekla sam joj da bih radije otišla zubaru.

Samo jednom, rekla je. Samo da vidiš kako je to.

Jednog dana, rano prošle godine, našla sam se u vožnji prema kafiću za samce po snijegu. Sjedila sam u autu 15 minuta i onda otišla. Idućeg dana sam se vratila i provela još 15 minuta u automobilu. To sam radila nekoliko tjedana, sve dok nisam smogla hrabrosti ušetati unutra.

Unutra je bilo krcato. Bilo je to poput jednog od onih loših snova u kojem se pojavite na ispitu a da prethodno niste učili. Pokušala sam procijeniti situaciju. Bila sam niska, mršava, sredovječna žena u moru mladih, zgodnih muškaraca. Nisam uočila nikog koga bih željela upoznati. Odlučila sam otići.

Na putu prema izlazu, muškarac koji je išao prema meni slučajno me okrznuo. Žao mi je, rekao je. Rukovali smo se i predstavila sam se. Pitao je odakle sam i rekla sam mu. Ne živiš daleko od mene, rekao je. On je živio u malom obližnjem gradiću. Šetali smo neko vrijeme i pozvala sam ga na piće.

Ne pijem, rekao je.

Bila sam toliko šokirana da su mi ispali torbica i ključevi pa sam ih morala pokupiti. Ni ja isto tako ne pijem, ali bih s ovim muškarcem, strancem, popila piće. U redu je, rekla sam.

Ne znam, rekao je i činio se da mu je malo neugodno.

Nije riječ o testu, rekla sam, Nije me briga piješ li.

Pa u tom slučaju, ja ću čašu vode.

Zar i ti, sine robote?

Andrew Ng, glavni znanstvenik Baidua (kineske multinacionalne tehnološke tvrtke specijalizirane za usluge i proizvode povezane s internetom i umjetnom inteligencijom) priznao je da se osobno nije dugo trebao navikavati na uvjerljivu razinu pisanja umjetne inteligencije.

Nije mi dugo trebalo da se naviknem na ideju da AI može pisati nešto što se čita kao da je to pisao čovjek, rekao je Ng.

O umjetnoj inteligenciji, njezinu usponu i prijetnji za čovječanstvo dosad se uvelike pisalo, no kako bi bliža budućnost zapravo mogla izgledati? Ili točnije, kako će izgledati?

Do 2020. godine prva generacija chat-botova moći će razgovarati s ljudima o širokim temama.

Do 2025. godine, autonomna i električna vozila postat će mainstream i predstavljat će većinu automobilskog tržišta.

Do 2030. umjetna inteligencija postat će puno pametnija i moći će raditi stvari koje uopće ne možemo niti zamisliti.

Trenutačno živimo u zanimljivom vremenu, možda i najboljem, no problem je taj što će u idućih pet godina umjetna inteligencija zamijeniti milijune poslova.

Do 2020. bit će izgubljeno pet milijuna poslova, a svakom narednom godinom ta će brojka samo rasti.

Do 2030. 50 posto svih poslova u svijetu preuzet će umjetna inteligencija.

Ipak, postoji takozvana srebrna linija jer će postojati novi poslovi koji zahtijevaju visok stupanj kreativnosti i emocionalne inteligencije. Kako to piše New York Times, ako ste programer, ne trebate gubiti nadu. NYT međutim ne nudi nadu nikom drugom pa se s njihovom procjenom nećemo u potpunosti složiti.

Ono u što možemo biti sigurni jest da AI revolucija nije više mit. To je budućnost koja se događa upravo sada. Pitanje je samo hoćemo li biti njezini pasivni ili aktivni sudionici.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti