Dok NASA-in rover šalje impresivne fotografije pejsaža na Marsu, znanstvenici tvrde da su možda otkrili tragove života

Mislim da ćemo za konačnu potvrdu morati zaista poslati ljude na Mars, a astronaut će morati pogledati kroz mikroskop i vidjeti mikrobe koji se kreću, istaknuo je na kraju Schulze-Makuch.

Martina Čizmić | 06.03.2020. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Potraga za izvanzemaljskim životom, odnosno tragovima bilo kakvog života u svemiru još uvijek traje, no međunarodna skupina astrobiologa uvjerena je da su pronašli tragove života na Marsu.

Zahvaljujući organskim molekulama koje je otkrio NASA-in Curiosity, astrobiolozi vjeruju da prisutnost tiofena, kemijskog spoja koji je moguće pronaći u ugljenu, nafti i bijelim tartufima, zapravo znak da je u nekom trenutku na Marsu postojao život.

Iako su uvjereni da su otkrili način na koji su tiofeni dospjeli na Mars, veoma su oprezni s izjavama.

Ako pronađete tiofene na Zemlji, vjerojatno je da su biološkog podrijetla, ali na Marsu, naravno, dokazi moraju ipak biti nešto čvršći, istaknuo je astrobiolog i voditelj istraživanja Dirk Schulze-Makuch sa Sveučilišta Washington State.

Jedna je teorija da su tiofeni posljedica aktivnosti bakterija koje su prije oko tri milijarde godina rastvarale sulfate.

Nadaju se da bi u različitim uzorcima mogli pronaći različite omjere teških i lakih izotopa, što bi sugeriralo da je na Marsu zaista postojao život.

Mislim da ćemo za konačnu potvrdu morati zaista poslati ljude na Mars, a astronaut će morati pogledati kroz mikroskop i vidjeti mikrobe koji se kreću, istaknuo je na kraju Schulze-Makuch.

No dok znanstvenici ne potvrde da je na Marsu zaista bilo života, Curiosity šalje zapanjujuće fotografije marsovskog krajolika. Fotografija koja je nastala spajanjem više od 1000 fotografija visoke rezolucije (1,8 milijardi piksela) prikazuje područje Glen Torridon koje Curiosity istražuje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti