Dokumenti donedavno tajnog programa Pentagona otkrivaju: Amerikanci su htjeli Mjesec izbušiti termonuklearnim eksplozijama

Američki portal Vice dobio je na uvid 51 dokument nekoć tajnog programa američkog ministarstva obrane, koji otkrivaju na kakva se sve bizarna istraživanja koristio novac američkih poreznih obveznika.

Branimir Vorša | 22.04.2022. / 10:48

Mjesec
Mjesec (Foto: Afp)

Sad već ugašeni američki Napredni program za identifikaciju prijetnji iz zrakoplovstva (AATIP) potrošio je milijune dolara američkih poreznih obveznika na istraživanje bizarnih, eksperimentalnih tehnologija kao što su ogrtači nevidljivosti, antigravitacijski uređaji, prohodne crvotočine i prijedlog za tuneliranje kroz Mjesec s nuklearnim eksplozivom, otkrivaju dokumenti do kojih je došao portal Vice.

Dokumenti, koji uključuju gotovo 1600 stranica izvješća, prijedloga, ugovora i bilješki sa sastanaka, otkrivaju neke od čudnijih prioriteta AATIP-a, tajnog programa američkog ministarstva obrane koji je trajao od 2007. do 2012., ali je javnosti postao poznat tek 2017. godine, kad je bivši direktor tog programa dao ostavku u Pentagonu.

Te je godine AATIP postao sinonim za NLO-e, zahvaljujući nekoliko sada već ozloglašenih videa neidentificirane letjelice koja se kreće na naizgled nemoguće načine i koja je bivši redatelj Luis Elizondo proslijedio u tisak nakon svoje ostavke.

Međutim novi dokumenti sugeriraju da je AATIP namjeravao više od istraživanja prijavljenih NLO susreta. Svih 51 dokumenta, koje je Vice pribavio na temelju zahtjeva Zakona o slobodi informacija (FOIA) podnesenog prije četiri godine, možete pročitati OVDJE.

Možda najintrigantnija među tim dokumentima je nekolicina Referentnih dokumenata obrambene obavještajne službe (DIRD), koji raspravljaju o održivosti različitih "naprednih tehnologija".

Ta zbirka uključuje izvještaje o "prolaznim crvotočinama, zvjezdanim vratima i negativnoj energiji", "visokofrekventnoj komunikaciji gravitacijskih valova", "warp pogonu, tamnoj energiji i manipulaciji dodatnim dimenzijama" te mnogim drugim temama koje će obožavateljima znanstvene fantastike zvučati poznato.

Mnoga izvješća naglašavaju nepraktičnost primjene naprednih tehnologija. U izvješću DIRD-a o ogrtačima nevidljivosti, na primjer, autori (čija su imena redigirana u svim izvješćima) pišu da su savršeni uređaji za maskiranje nemogući jer zahtijevaju materijale u kojima se brzina svjetlosti približava beskonačnosti.

Međutim, uređaji za maskiranje koji objekte čine nevidljivima senzorima baziranim na mikrovalovima, kao što su radari i detektori pokreta, definitivno su u dosegu sadašnje tehnologije, napisali su autori izvješća.

Druga izvješća ne zaziru od hrabrih, ponekad neobičnih prijedloga za realizaciju naprednih tehnologija. Tako u izvješću o "potisku negativne mase", autori predlažu plan traženja iznimno laganih metala u središtu Mjeseca koji bi mogli biti 100.000 puta lakši od čelika, ali još uvijek imaju čvrstoću čelika.

Kako bi se došlo do središta Mjeseca, autori predlažu miniranje tunela kroz lunarnu koru i plašt korištenjem termonuklearnih eksploziva.

Naravno, SAD nisu nuklearkama nizbušile Mjesec i ne pokazuju neposrednu namjeru to učiniti. NASA-ine nadolazeće misije Artemis zapravo planiraju vratiti ljude na Mjesec po prvi put od ere Apolla, s krajnjim ciljem uspostavljanja održive ljudske prisutnosti tamo.

Nejasno je jesu li ti DIRD dokumenti ikada doveli do dugoročnih ulaganja u napredne tehnologije. Prema pisanju portala Vice, veći dio AATIP-ovog plana oslanjao se na istraživanje ugovora od strane privatne tvrtke pod nazivom Bigelow Aerospace Advanced Space Studies (BAASS).

Ta tvrtka, koju vodi Robert Bigelow, osobni prijatelj pokojnog američkog senatora Harryja Reida, koji je bio odgovoran za stvaranje AATIP-a, dobila je ugovor od 10 milijuna dolara za svoju prvu godinu istraživanja za program, piše Vice.

Ovaj najnoviji dokument o FOIA-i stiže samo tri tjedna nakon što je britanski tabloid The Sun dobio više od 1500 stranica dokumenata povezanih s navodnim susretima s NLO-ima koje je katalogizirao AATIP. Među dokumentima je bilo i izvješće o navodnim biološkim učincima susreta s NLO-ima na ljude.

U izvješću su kao nuspojave navodnih susreta s NLO-ima navedene paraliza, "očigledna otmica" i "nepoznata trudnoća", objavio je portal Live Science.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti