Domaći startup predstavio AI alat koji cijele aplikacije stvara na osnovu samo kratkog opisa

Čim su lansirali FastStream, dobili su mnoštvo pozitivnih povratnih informacija iz developerske zajednice.

Martina Čizmić | 19.09.2023. / 13:57

Davor Runje, airt (Foto: AI2Future)

Sve više tvrtki diljem svijeta nudi različita rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji. Jedna od takvih tvrtki je i hrvatski AI startup airt, koji je predstavio svoje rješenje pod imenom FastStream. 

Radi se o open-source Python okviru koji se integrira s vodećim streaming platformama kao što su Apache Kafka i RabbitMQ, pojednostavljujući razvoj skalabilnih i robustnih mikroservisa uz pomoć automatskog generiranja koda i prediktivnih modela.

Kroz uspješnu suradnju s nekoliko velikih poduzeća na pilot projektima, postalo je jasno da prijelaz u produkcijsko okruženje zahtijeva besprijekornu integraciju naših prediktivnih modela i postojećih streaming platformi, objašnjava Davor Runje, suosnivač airta. S obzirom na prevlast Jave u streaming ekosustavu i dominaciju Pythona u AI-u, FastStream (prvotno nazvan FastKafka) je nastao kako bi povezao ove svjetove, odražavajući praktičnost modernih Python alata, ali izričito dizajniran za streaming servise.

Robot Novi val AI-a: Budućnost donosi umjetnu inteligenciju sličnu onoj iz SF filmova

Kako Runje pojašnjava, čim su lansirali FastStream, dobili su mnoštvo pozitivnih povratnih informacija iz developerske zajednice. Prikupili su brojne prijedloge i zahtjeve za novim funkcijama, na kojima već rade. 

Naime, razvoj samog okvira uključio je dragocjene povratne informacije od iskusnih developera u velikim poduzećima. Jedna takva suradnja je s Nikitom Pastukhovom, autorom Propan okvira, koji je pridonio svojim stručnim znanjem da se najbolje funkcije postojećih rješenja Propan i FastKafka integriraju u FastStream.

Ovaj suradnički pristup doveo je do robustnog i potpuno proširivog API-ja koji ne podržava samo Kafku, već i druge ključne streaming protokole kao što je Rabbit MQ, kaže Runje.

A o čemu se točno radi? Kako objašnjava Runje, arhitektura FastStreama pojednostavljuje pisanje i održavanje kôda. To također znatno olakšava automatsko generiranje kôda, čineći ga idealnim izborom za poduzeća usmjerena na skalabilnost i dugoročnu održivost.

Fotoaparat Umjetna inteligencija fotografima daje "prekrasne nove mogućnosti" i pomaže im brzo ostvariti njihove vizije

Naš prvi prototip može generirati cijelu aplikaciju — kompletnu s funkcionalnim i integracijskim testovima — samo na temelju kratkog opisa aplikacije. Ovakav pristup nam ubrzava integraciju naših prediktivnih modela i osigurava dugoročnost mikroservisa omogućujući predikcije podataka u stvarnom vremenu, dodaje Runje.

FastStream je predstavljen na domaćoj developerskoj konferenciji Shift. Developeri u poduzećima zainteresirani za FastStream mogu steći praktično iskustvo kroz tutorial koji prikazuje kako FastStream može automatski generirati aplikaciju koja prenosi cijene kriptovaluta s Coinbasea i izračunava njihove prosječne vrijednosti u stvarnom vremenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti