Dosadno vam je? Probajte hakirati američki vojni satelit u orbiti i osvojite 50 tisuća dolara

Sudjelovati mogu svi, čak i hakeri iz Hrvatske, ako ispunjavaju stroge uvjete.

Martina Čizmić | 23.04.2020. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko zrakoplovstvo ima zanimljiv prijedlog za sve koji se nazivaju hakerima. Naime, ponudit će im mogućnost da slobodno hakiraju vojni satelit koji se nalazi kilometrima iznad Zemljine površine, u orbiti.

U sklopu Hack-a-Sata, programa sigurnosti u svemiru koji poziva hakere i stručnjake za računalnu sigurnost za testiraju sigurnosne postavke i sustave u svemirskim programima.

Zainteresirani će morati proći nekoliko kvalifikacijskih krugova tijekom kojih će morati dokazati svoje vještine i znanja tražeći "zastavice" odnosno skrivene informacije u različitim sustavima. Najbolji će imati priliku osvojiti 15 tisuća dolara i sudjelovati u finalu Hack-a-Sata koje će se održati početkom kolovoza. Oni koji se dokažu najboljima u finalu mogu osvojti 50, 30 i 20 tisuća dolara, a da bi dobili novac, moraju napraviti i tehničku dokumentaciju u kojoj će navesti kako su riješili barem 5 zadanih zadataka. Tek ako dokumentacija ispuni sve uvjete navedene u pravilima sudjelovanja, nagrada će biti isplaćena.

Sudjelovati mogu svi (pa čak i hakeri iz Hrvatske), pod uvjetom da u timu imaju barem jednog američkog državljanina koji će služiti kao direktan kontakt s organizatorima.

Možda zvuči neobično da američka vojska poziv hakere da napadnu satelit, ali to se u prošlosti pokazalo kao izvrsna ideja. Naime, prošle godine na sigurnosnoj konferenciji DEF CON, Zrakoplovstvo je pozvalo hakere da "provale" u borbeni zrakoplov F-15. Rezultati su pokazali koliko je sigurnost vojne tehnologije zapravo loša.

Grupa od sedam hakera pronašla je gomilu ranjivosti koje bi, u stvarnom svijetu, mogle dovesti do katastrofalnih posljedica. A za to im je trebalo samo dva dana.

To je probudilo mnoge u Zrakoplovstvu i potaknulo ih da na kibernetičku sigurnost gledaju u malo širem kontekstu. Toliko širokom da su oko bacili i na sigurnost u svemiru. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti