Drama na autocesti: Pijana sjela u Teslu i onesvijestila se s uključenim autopilotom, policija se dala u potjeru

Na autocesti u Glendaleu u Kaliforniji prošlog četvrtka odvijala se prava drama, nakon što je pijana vozačica sjela u Teslu te potom izgubila svijest dok je autopilot nastavio voziti. Njezin suprug zvao je policiju koja se dala u potjeru, koja je srećom po sve, imala sretan završetak.

Branimir Vorša | 22.09.2021. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vozačica Tesle uhićena je proteklog četvrtka navečer u Kaliforniji zbog vožnje u pijanom stanju. Njezin automobil bio je na autopilotu pa kad je ona iz zasad neutvrđenih razloga izgubila svijest za volanom, njezin automobil nastavio je voziti autocestom.

Policiji je sve prijavio suprug vozačice, rekavši im da mu je supruga izgubila svijest za volanom te da auto vozi i dalje sam na autopilotu.

Policija se dala u potjeru te je nakon kontroliranog zaustavljanja na način da je jedno policijsko vozilo usporavalo autopilot vožnjom ispred Tesle, sve dok oba vozila u konačnici nisu stala, vozačica privedena u policijsku postaju pod sumnjom na vožnju u pijanom stanju, prenose američki mediji.

Zbog prisebnosti policajca koji je upravljao policijskim vozilom ispred Tesle te natjerao Teslin autopilot da zaustavi vozilo na autocesti u Glendaleu, spriječene su moguće teže posljedice tog incidenta.

Iz Tesle nisu komentirali slučaj, no poznato je da stalno upozoravaju kako vozači moraju držati ruke na upralvjaču i aktivno sudjelovati u prometu, jer autopilot je zapravo samo asistent pri vožnji.

Teslin autopilot je posljednjih mjeseci pod velikim kritikama, jer je vezan za nekoliko prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Najmanje troje Teslinih vozača poginulo je od 2016. godine dok je automobil radio samo na režimu autopilota.

Teslin autopilot vozači često zloupotrebljavaju te ih policija zna hvatati u pijanom stanju u automobilu ili čak da sjede na stražnjem sjedalu dok automobil radi na autopilotu.

Teslin autopilot kritiziraju i američki prometni stručnjaci. Tesla treba riješiti osnovne probleme sigurnosti prije nego što prošire svoju takozvanu "potpunu samostalnu vožnju" (full self driving, FSD), istaknula je nedavno u intervjuu za Wall Street Journal Jennifer Homendy, šefica američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB).

Izvor: Business Insider/ABC7

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti