Dvaput razmislite prije nego što na poruku odgovorite samo emotikonom: "Ne možete samo pretpostaviti da ih drugi tumače kao i vi"

Tumačenja emotikona razlikuju se ovisno o spolu, dobi i kulturi, a žene i mlađi pojedinci pokazuju veću usklađenost s namjeravanim značenjima, upozoravajući na izbjegavanje pretpostavki u komunikaciji.

Branimir Vorša | 15.02.2024. / 15:11

Emotikoni
Emotikoni (Foto: Getty Images)

U studiji koju su vodili znanstvenici sa Sveučilišta u Nottinghamu, 253 kineska i 270 britanskih sudionika u dobi od 18 do 84 godine ispitano je kako bi se istražilo utječu li čimbenici poput spola na tumačenje emotikona u porukama.

Sudionici, koji su dobili 24 emotikona koji predstavljaju šest emocija, dodijelili su im odgovarajuće osjećaje. Žene su bile sklonije tumačiti emotikone bliže njihovom namijenjenom značenju od muškaraca, što ukazuje na potencijalnu vezu između sposobnosti žena da prepoznaju izraze lica i njihovih vještina tumačenja emotikona.

Pisanje na pametnom telefonu, ilustracija Svakodnevno ih se pošalje više od 10 milijardi, a ukupno ih je gotovo 3500. Znate li koji su najpopularniji emotikoni u svijetu?

Mlađi sudionici nadmašili su starije, vjerojatno zbog povećane upotrebe emotikona. Dodatno, britanski sudionici bolje su interpretirali emotikone od svojih kineskih kolega, nagovještavajući kulturološke varijacije u njihovom korištenju. Rezultati studije objavljeni su u časopisu PLoS ONE.

Ruth Filik, koja je predvodila navedeni znanstveni tim u istraživanju, naglašava potrebu za oprezom pri preuzimanju zajedničkih interpretacija emojija u porukama.

Kada nekome šaljete poruku s emotikonom, ne možete samo pretpostaviti da oni to vide na isti način kao i vi, upozorava Filik.

Isabelle Boutet sa Sveučilišta u Ottawi, koja nije sudjelovala u istraživanju, primjećuje izazov dodjeljivanja specifičnih emocionalnih oznaka emojijima, navodeći neočekivane aluzije emotikona patlidžana u određenim zajednicama.

Slika nije dostupna Neizostavni način moderne komunikacije: Evo kada je i kako nastao "smješko"

Na primjer, nikada ne biste patlidžan upotrijebili kao insinuaciju na nešto, da to značenje nije razvijeno u određenim zajednicama, pojašnjava Boutet.

Izvor: New Scientist

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti